Pretraga

Work and travel: Ljeto u SAD-u hrvatskim studentima otvara brojne poslovne mogućnosti

A- A+

Odlazak u Ameriku preko programa ‘Work and Travel’ osim što omogućuje nezaboravne uspomene i dobru zaradu, odlična je stavka u životopisu koja vam može pomoći i u pronalasku posla. Iskustvo prikupljeno na poslovima u Americi svakako vas čini zanimljivijim kandidatom, a pomoću ostvarenih prijateljstava možete posjetiti i druge dijelove svijeta.

faceboo.com

Program Work and Travel USA omogućuje svim studentima odlazak u Ameriku gdje možete provesti nezaboravno ljeto, a na kraju i ponešto zaraditi. Sanja Cicvara prepričala nam je svoja nezaboravna iskustva s puta gdje je stvorila brojna prijateljstva, kontakte i mogućnosti te vidjela mjesta koje bez navedenog programa vjerojatno nikada ne bi posjetila.

Izdvojeni članak

Mladi liječnik iz BiH proputovao 65 zemalja svijeta

Uloženi novac uz osiguran posao može se lako vratiti

– U samom startu možda se čini da treba izdvojiti dosta novaca za vizu, program, avionsku kartu i smještaj te neki početni džeparac, ali mislim da je tako sa svime u životu. Treba uložiti da bi se vratilo, a na kraju je moguće i nešto zaraditi, istaknula nam je Sanja na početku našeg razgovora.

Studentima u rješavanju papirologije, dobivanju vize i pronalasku posla u Hrvatskoj pomažu agencije CCUSA, BHV Education i Viking. Ako želite postoji i mogućnost da si sami pronađete mjesto gdje ćete raditi pa su tada i troškovi nešto manji. Sve skupa potrebno je uložiti oko 15 tisuća kuna na ovo putovanje koje traje čak tri mjeseca. Uz troškove za usluge agencije treba sa sobom uzeti i više od pet tisuća kuna kako bi bili sigurni da ćete imati za sve što je potrebno prije nego li zaradite prvu plaću.

Izdvojeni članak

Depresija nakon putovanja zaista postoji, objasnili je i znanstvenici

Posao konobara u Americi je najbolji sezonski posao

– Ja tamo nisam išla prvenstveno radi zarade već i zbog svega ostalog što dolazi uz takav jedan put. Za mnoge studente to je prvi pravi odlazak iz obiteljskog doma. Osamostaljenje, tečaj engleskog jezika, upoznavanje ljudi i prijatelja iz cijelog svijeta samo su neki od benefita. Naravno nije sve tako jednostavno. Uz sve to dolazi i velika odgovornost, a zbog posla sam ponekad radila i preko deset sati dnevno. Ja ću uvijek ponavljati kako mi je prva godina u Americi bila i najbolje
i najgore ljeto u životu, prisjetila se sada već diplomirana novinarka.

Sanji i njezinim kolegicama teško se bilo odlučiti gdje će se zaputiti. Nije lako odabrati između brojnih mogućnosti koje nudi jedna od najrazvijenijih država svijeta. Na kraju je odluka da će se skrasiti u Bostonu došla spontano i slučajno. Kao i kod nas, za vrijeme ljeta najlakše se zaposliti kao konobar.

– Sa sigurnošću mogu reći da je to najbolji sezonski posao koji možeš raditi u SAD-u. Lako se svlada, dinamičan je i zarađuješ od napojnica koji ti gotovo svaki gost ostavi. S obzirom na to da su bili zadovoljni mojim angažmanom u istom sam restoranu imala već dogovoren posao pa mi je povratak sljedeće godine bio znatno lakši,  objasnila nam je.

Izdvojeni članak

Prije putovanja provjerite: Nije u svim zemljama svijeta poželjna napojnica

Uspomene koje se pamte do kraja života

Nakon dva mjeseca svakodnevnog rintanja studenti uglavnom skupe dovoljno novaca pa si mogu priuštiti nezaboravan jednomjesečni provod. Poneki odluče preskočiti tu mogućnost pa tako ostvare i dodatnu zaradu s kojom se vrate u Hrvatsku, ali Cicvara svakome preporučuje da makar po prvom odlasku ipak proputujete što više saveznih država i posjetite mjesta koja rijetki iz Hrvatske imaju priliku vidjeti.

– Tu su razni festivali, koncerti, poznati ‘Route 66, Florida, nezaobilazni jug Amerike, najbolja zemlja na svijetu, Kalifornija i monstruozno dobar New York. To su stvarno nevjerojatna mjesta i događaji koje se isplati vidjeti, izjavila je Sanja.

Za kraj razgovora svakom je preporučila ovakav odlazak u Ameriku jer zahvaljujući tim programima danas putuje u posjete svojim prijateljima po cijelom svijetu, ima zavidnu stavku u životopisu, a i uspomene koje većina njezinih kolega nikada neće doživjeti.