Pretraga

Na prosvjed prosvjetara u Zagreb stiže 16 autobusa, Lovrić: ‘Ne vjerujem Stipiću’

A- A+

Dva od četiri većinska sindikata u obrazovanju, Sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, organiziraju prosvjed zbog nezadovoljstva koeficijentima koje predlaže Vlada. U Zagreb, prema najavi Preporoda, stiže 16 autobusa prosvjednika. No, dva sindikata u školstvu, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, nisu podržala prosvjed. Štoviše, čelnica srednjoškolskog sindikata uoči prosvjeda poručila je kako ne vjeruje predsjedniku Sindikata Preporod.

Na Europskom trgu u Zagrebu u idućim se satima okupljaju zaposlenici škola i oni u znanosti i visokom obrazovanju. Nezadovoljni koeficijentima koje za ovaj sektor predlaže Vlada u podne će na Markovom trgu održati prosvjed. Organiziraju ga Sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO). Prosvjed od podneva možete pratiti u videu uživo na Facebook stranici portala srednja.hr.

Koeficijent koji Vlada predlaže za učitelje je 1,97, čime bi prosječno plaća rasla za 13,4 posto. Trenutna prosječna plaća za učitelje u osnovnoj školi je nakon zadnjeg povećanja 1.325 eura, a u srednjim školama iznosi 1.398 eura. Osim predloženim koeficijentom za učitelje, sindikat je nezadovoljan i različitim koeficijentima administrativnog i tehničkog osoblja škola u odnosu na ista radna mjesta u drugim službama. O situaciji u kojoj su se našli školski tajnici jučer smo govorili i u našem podcastu.

Lovrić: Ne vjerujem Stipiću

Dva školska sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠ), nisu podržala prosvjed. Ali isto traže da se učitelji prebace u viši platni razred u kojem bi njihov koeficijent prelazio 2,0, čime bi plaća rasla za 15 posto, umjesto 13,4. Nada Lovrić iz NSZSŠ-a i Matija Kroflin, glavni tajnik NSZVO-a, bili su gosti Newsnighta N1 televizije gdje su komentirali prosvjed. Lovrić je kazala kako članovi njenog sindikata neće sudjelovati u sutrašnjem prosvjedu jer ‘ne vjerujem gospodinu Stipiću’.

– On na radnoj skupini nije rekao ništa. Da je, mi bismo sutra bili skupa na prosvjedu. Ono što želim reći je da se glas nastavnika u školama je jasno artikuliran i prema Vladi. Mi tražimo, inzistiramo, da nas prebaci u taj viši platni razred. Nastavnici to zaslužuju. Ako ćemo pošteno, razlika jest u novcu. Mi znamo koliko koštamo, ali to ne znači da mi neprestano moramo voditi računa o financijskom okviru države, kaže Lovrić, prenosi n1info.hr.

Upozorava kako nastavnici moraju osjetiti da su važni Republici Hrvatskoj.

– Da su ovi koji sutra organiziraju prosvjed vodili računa o istom, mi bismo sutra bili tamo. Znam koliko je mučno raditi u obrazovanju, sustav je surov prema nastavnicima, kaže Lovrić i dodaje da bi voljela da je ‘Stipić energiju koju ulaže u organizaciju prosvjeda uložio u radnu skupinu’.

Kroflin kaže kako je njegov sindikat organizirao dva prosvjeda, zbog istog pitanja zbog kojeg se prosvjeduje i sutra.

– Sudjelovali smo u pregovorima s Ministarstvom, bili smo prvi sindikat koji je uputio vrlo jasno i članovima i javnosti što naš sustav trebali koji su naši zahtjevi. Rezultat svog tog našeg truda je bio vrlo skroman. Nemoguće je s pozicije mene kao čelnika sindikata da čekam donošenje neke uredba i cemetiranje naše loše pozicije pa da bih u nekom drugom koraku vukao nekog za rukav i pokušavao to ispraviti, kaže Kroflin za n1info.hr.

Izdvojeni članak
Damir Mikolji

Tajnik škole o koeficijentu za to radno mjesto: ‘Nevjerojatno, nadam se da će se nepravda ispraviti’

Iz SHU-a otkrili što su tražili od Vlade

Sindikat hrvatskih učitelja članovima je uputio pismo. Navode da su 24. siječnja 2024. zaprimili na očitovanje: Prijedlog Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama; Prijedlog Uredbe o rasponima koeficijenta u platnim razredima u jedinstvenoj platnoj ljestvici u državnoj službi i javnim službama; Prijedlog Uredbe o načinu primjene standardnih mjerila u postupku vrednovanja i klasifikacije radnih mjesta u državnim tijelima i javnim službama. Kako ističu u pismu, očitovanje Sindikata utemeljeno je na komparativnoj analizi predmetnih uredbi, zakona i ostalih propisa i zahtjevima članova Sindikata.

– Sindikat hrvatskih učitelja je za nositelje obrazovanja (učitelji, stručni suradnici) s predloženim koeficijentom 1,97 tražio prelazak u viši, osmi platni razred. Naglasili smo da odnosi između svih nositelja obrazovanja, uvažavajući sve specifičnosti osnovnoškolskih ustanova, i nositelja obrazovanja koji su napredovali u zvanju, trebaju ostati u razmjeru koji je predviđen prijedlogom uredbe. Kako su koeficijenti tajnika i voditelja računovodstva prijedlogom uredbe izjednačeni s koeficijentom nositelja obrazovanja, ovisno o vrsti obrazovanja, tražili smo da rastom koeficijenata nositelja obrazovanja dodatno raste i njihov koeficijent, što predstavlja za tajnika školske ustanove I. i voditelja računovodstva u školi I. prelazak u viši platni razred, stoji u dopisu SHU-a.

Argumentirano su, dodaju, ukazali na specifičnosti, a samim time i potrebu dodatne valorizacije i povećanja predloženih koeficijenata složenosti poslova za radna mjesta koja se u prijedlogu uredbe nalaze u popisu općih radnih mjesta. To su mjesta spremačica, domar/ložač/školski majstor/vozač, kuhar, računovodstveni referent i administrativni radnik.

– Ukazali smo i na radna mjesta koja se ne nalaze u uredbi, a postoje u osnovnoškolskim ustanovama za djecu s teškoćama u razvoju. Sindikat hrvatskih učitelja je sveobuhvatnu analizu i argumentaciju uputio Vladi Republike Hrvatske danas, 8. veljače 2024. godine, u propisanom roku. Očekujemo pozitivno očitovanje Vlade Republike Hrvatske na naše argumentirane zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova. Odgovornost je sada na Vladi Republike Hrvatske, stoji u dopisu SHU-a članovima.