Pretraga

Poznat datum isplate novih plaća u školama: Bit će više nego prethodni mjesec

A- A+

Ovih su dana zaposlenici škola po prvi puta dobili uskrsnice od 100 eura, a poznat je i datum isplate plaća u školama za ožujak, prema novom koeficijentu. To će za prosvjetare znači da im na račun sjeda nešto veći iznos nego prethodni mjesec, no iznosom za koji plaće rastu mnogi ranije nisu bili zadovoljni.

Foto: srednja.hr/Unsplash

Sindikat Preporod objavio je obavijest koju je Ministarstvo obrazovanja poslalo svim osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima – datum isplate plaća u školama za ožujak je 10. travnja. Zbrojne naloge škole su dužne napraviti do 4. travnja do podneva, nakon čega će FINA zaključati obračune.

Plaće za ožujak isplaćene na spomenuti datum bit će veće u odnosu na one za veljaču. Naime, po prvi puta isplaćuju se temeljem novog koeficijenta i uredbe koja je stupila na snagu s 1. ožujkom. Po novom, učitelj, nastavnik i odgajatelj ima koeficijent 2,01. Za one koji napreduju u zvanjima koeficijent, a posljedično i plaća, rastu. Za učitelje mentore koeficijent je 2,17, za savjetnike 2,38, a za izvrsne savjetnike 2,62. Rasli su i koeficijenti i plaće ravnatelja, koji ovise o veličini škole, a kreću se između 2,60 i 3,00.

Izdvojeni članak
euro, kalkulator

Ovo je uredba o koeficijentima koju je izglasala Vlada i koeficijenti u školama i na fakultetima

Nakon posljednjeg povećanja u studenom prosječna plaća za učitelje u osnovnoj školi isplaćena u listopadu 2023. iznosila je 1.325 eura, a medijalna 1.345 eura. U istom su mjesecu nastavnici u srednjim školama imali  prosječnu plaću 1.398 eura, a medijalnu 1.392 eura. Kako je nakon objave novih koeficijenata izjavila Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, najmanje povećanje koje će sada dobiti nastavnici je 160 eura.

No, koeficijentom i povećanjem brojni zaposlenici škola nisu zadovoljni pa su nedavno održali i dva prosvjeda u Zagrebu. Uredba se nakon drugog ipak nije mijenjala, pa je Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod koji je organizirao prosvjede, ponudio ostavku. No, uvjerljiva većina članova izglasala mu je povjerenje pa ostaje na čelu Preporoda.