Pretraga

Na zemljištima za mlade obitelji nicale luksuzne vile koje se sad prodaju po 500 puta većoj cijeni

A- A+

Zemljišta u blizini mora u Sukošanu koja su se prodavala za euro i pol po četvornom metru trebala su pomoći mladima da riješe stambeno pitanje. No, na tim su zemljištima, umjesto obiteljskih kuća, izgrađene vile namijenjene turizmu. Također, jedna od tih vila sada se prodaje po 500 puta većoj cijeni nego što je bila cijena zemljišta.

Luksuzna vila koja je izgrađena na zemljištu namijenjenom mladim obiteljima

Vila izgrađena na zemljištu namijenjenom mladim obiteljima | foto: screenshot/Provjereno

Općina Sukošan, s ciljem zadržavanja mladih obitelji, prodavala je svoja zemljišta blizu mora po cijeni od samo euro pol po četvornom metru. Tako su mladi imali prilike zemljište od 900 četvornih metara kupiti za 1.500 eura i na tom mjestu izgraditi kuću za život. No, na tim zemljištima mahom su izgrađene vile s bazenima čija je svrha bila – turizam, piše Dnevnik.hr prenoseći reportažu emisije Provjereno.

Jedna od tih vila pripada i Ani Surać, kćeri HDZ-ovog županijskog vijećnika Nikice Ćalušića i čak je dobila turističku nagradu županije, a sada se prodaje iako to ugovorom nije dozvoljeno, navodi emisija Provjereno, a prenosi Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak
mladi

Kakva je 2023. za hrvatske mlade? ‘Po nekim pitanjima stvari se okreću u korist vladajuće politike’

Dnevnik.hr navodi kako je reporterka emisije Provjereno, Barbara Majstorović, razgovarala s načelnikom Sukošana Antom Martincem koji joj je rekao da nigdje ne piše da je izgradnja vila na tim mjestima zabranjena i da je to dobra prilika da si, mladi koji tamo žive, dodatno zarade. No, ekipa Provjerenog navela je kako su obišli nekoliko vila koje su izgrađene na navedenim zemljištima i tamo zatekla samo spremačice koje čiste objekte za nove goste.

– Ja ne znam niti jednu takvu obitelj, niti jednu. Ponavljam, ako netko stvarno živi, ja bih voljela da mi se javi i neka to javno kaže. Ali ja takve ne znam. Ne ja, nego ni mještani. Mještani isto kažu da nitko ne živi, rekla je za Provjereno županijska vijećnica Petra Žitko, prenosi Dnevnik.hr.

Kada je riječ o prodaji zemljišta, kupci ga ne smiju prodavati deset godina nakon kupnje, ali vila Ane Surać stavljena je na prodaju iako to smije napraviti tek od 10. veljače 2024. godine. Također, cijena po kojoj se prodaje taj posjed iznosi 750 tisuća eura što je 500 puta više od cijene po kojoj je kupila zemljište, donosi emisija Provjereno, a prenosi Dnevnik.hr.