Pretraga

Kakva je 2023. za hrvatske mlade? ‘Po nekim pitanjima stvari se okreću u korist vladajuće politike’

A- A+

‘Na ovu će se godinu mladi osvrtati jer će usvojeni dokumenti u velikoj mjeri čvrsto utvrditi prilično mizeran status quo’. Upravo tako 2023. godinu opisuje Mreža mladih Hrvatske. U ovoj godini donesen je Nacionalni program za mlade, jedini dokument koji institucijama daje smjernice za djelovanje u području mladih. Uređen je i Zakon o savjetima mladih, jedini pak zakon koji uređuje područje mladih. No, sve to Mreža mladih već je uvelike kritizirala jer po nekim pitanjima, smatraju, stvari se okreću u korist vladajuće politike.

mladi

Mladi | foto: Unsplash

Prije točno tjedan dana obilježen je Međunarodni dan mladih u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Kao što smo pisali, mnogi gradovi mladima su davali besplatne ulaze u muzeje, bazene, toplice ili pak besplatno članstvo u knjižnici. No, to je tek jedan dan u godini koji je iznjedrio neku pogodnost za mlade.

Naime, nakon pet godina Hrvatska je ponovno dobila nacionalni program za mlade, dokument koji mladima može olakšati obrazovanje, stambeno osamostaljivanje, radnička prava i niz drugih faktora. Pisali smo kako je većina toga u tom programu copy paste iz ranijih pravilnika, kako program posebno ‘kaska’ u dijelu obrazovanja, a ne spominje ni mlade LGBT+ osobe ili mlade s invaliditetom.

Donesene su i izmjene Zakona o savjetima mladih, jedinog zakona koji uređuje pitanje mladih u Hrvatskoj. Iako je uredio neke stvari poput toga da članovi u savjetima mladih više ne trebaju imati svoje zamjene što bi trebalo doprinijeti većoj participaciji mladih, ‘mrlju’ je ostavilo promijenjeno izvješće nakon javnog savjetovanja. Ideja Mladeži HDZ-a o Savjetu mladih RH kao koordinativnom tijelu prvotno je odbijena da bi potom ipak bila prihvaćena. Pisali smo kako je takvo tijelo štetno i da ne može biti nacionalno vijeće mladih, što Središnji državni ured od njega želi napraviti. Podsjetimo, za tijelo su oporba i Mreža mladih rekli da nema smisla jer članove savjeta ne biraju mladi, već predstavnička tijela lokalne i regionalne samouprave.

Izdvojeni članak
državna tajnica Željka Josić i zastupnica Možemo Sandra Benčić

Mladež HDZ-a muči pitanje je li Sandra Benčić osnovala Mrežu mladih: Tražili smo je da to razjasni

‘Predviđena financijska sredstva nisu ništa veća od onih inače uloženih’

O 2023. godini povodom Međunarodnog dana mladih osvrnula se i Mreža mladih Hrvatske. Kazali su kako je ovo godina koja će sigurno postati ključnom u analima politike za mlade u Hrvatskoj. Ali, na nove dokumente, apeliraju, neće se u budućnosti osvrtati zato što su oni doneseni ili usvojeni zbog boljitka mladih, već jer oni u veliko mjeri utvrđuju ‘mizeran status quo‘.

– Dok će se po nekim pitanjima, primjerice pitanju participacije i reprezentativnosti mladih , stvari okrenuti u korist vladajuće politike, čija i kakva god ona bila. Nacionalni program za mlade u suštini je zaista kvalitetno pripremljen i dobro elaboriran popis svega što u Hrvatskoj već postoji, odnosno ne postoji. Mjere navedene u dokumentu mahom su već postojeći okviri i redovni zadaci pojedinih državnih tijela i institucija, a predviđena financijska sredstva nisu ništa veća od onih inače uloženih, rekli su iz Mreže mladih.

Dodali su da su predstavnici mladih probleme već istaknuli u javnom savjetovanju, no Središnji državni ured odbio ih je ‘kao vjetrobran insekte’. Napomenuli su da se radna skupina, prvi put bez Mreže mladih, sastala samo tri puta, a u javnom savjetovanju prihvaćeno je samo šest komentara od njih 168.

– Komentare su dali i institucije poput Ureda pučke pravobraniteljice, ali i udruge mladih i za mlade te sami mladi. Tako je nastalo tek kratkoročno rješenje za obranu obraza Vlade i resornog Ureda te smirivanje situacije u javnosti nakon svih (opravdanih) prozivka od strane mladih zbog petogodišnjeg izostanka bilo kakve strategije za mlade, naveli su iz Mreže mladih.

Izdvojeni članak
Željka Josić državna tajnica

Žestoka rasprava oko zakona o savjetima mladih: ‘Želite promicati interese mladeži HDZ-a’

‘Takva izmjena predstavlja presedan, izravnu ugrozu i udar’

Dotaknuli su se i izmjena Zakona o savjetima mladih. Smatraju da je mladež vladajuće stranke odlučila protivno proceduri iskoristiti svoju moć te da su takvi scenariji već vidljivi u Mađarskoj i Bjelorusiji.

– S obzirom na to da trenutno u većini hrvatskih županija vladajuća stranka ima većinu, njihovi vijećnici sada će birati mlade osobe koje će sjediti i u nacionalnom tijelu. I tako će biti s bilo kojom strankom na vlasti – sama će odlučivati o tome tko će i kako predstavljati mlade u Hrvatskoj. Takva izmjena predstavlja presedan, izravnu ugrozu i udar na reprezentativnost mladih, istaknuli su.

Komentirali su i APN-ove subvencionirane kredite. Kazali su da je program predstavljen kao demografska mjera koja bi mladima trebala omogućiti jednostavnije stambeno osamostaljivanje.

– No, sada je potpuno jasno da su se tom mjerom okoristili baš svi – osim mladih. Kad je mjera pokrenuta, 2017. godine, podaci Eurostata pokazivali su da mladi u Hrvatskoj napuštaju roditeljski dom kasnije od svih drugih mladih Europljana i Europljanki – prosječno u dobi od 31,9 godine života. Danas, nakon gotovo šest godina provedbe te hvaljene mjere, Hrvatska i dalje drži prvo mjesto na toj istoj tablici samo malo čvršće nego prije. Mladi Hrvati i Hrvatice roditeljski dom sada napuštaju u prosječnoj dobi od 33,4 godine života, dok jedan prosječan Europljanin to čini već sa 26,4 godine, zaključili su iz Mreže mladih Hrvatske.