Pretraga

Nadoknadu nastave održavaju već ove subote: ‘Ne vidim kako bi se to moglo smatrati ometanjem štrajka’

A- A+

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama traje već 24. radni dan. Pri kraju je već treći ciklus cirkularnog modela štrajka, što znači da se po tri dana štrajkalo se u čitavoj Hrvatskoj, a ostale dane štrajkalo je po nekoliko županija. Dakle, po završetku ovog ciklusa svaka će županija ukupno štrajkati šest dana, dok su u školskom kalendaru ‘rezervna’ tri nastavna dana – ukupno ih je 178, a škole moraju odraditi njih minimalno 175. Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je još prošloga tjedna uputu školama s načinima nadoknade dana provedenih u štrajku, a jedna splitska škola nadoknadu je najavila već ove subote.

foto: pixabay

Prema uputi koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dostavilo školama, četiri su mogućnosti nadoknade nastavnih dana provedenih u štrajku: nenastavne dane moguće je planirati kao nastavne, zatim je moguće odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika, odnosno skratiti praznike, a škole imaju na raspolaganju i mogućnost produljenja nastavne godine. Jedna od najčešće spominjanih opcija nadoknada je nastave subotom, a uputstva Ministarstva za takav oblik nadoknade su sljedeća:

  •  osnovne škole koje rade u više od dvije smjene, mogu održati nadoknadu subotom;
  • osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno održavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnom tjednu bilo manje od pet nastavnih dana;
  •  srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada.

Nadoknada za razrede koji u ponedjeljak nisu imali nastavu

Izdvojeni članak
prazna učionica u školi

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Postoje škole koje su već za ovaj tjedan najavile nadoknadu nastavnih sati koje učenici zbog štrajka nisu imali. To je slučaj u splitskoj Zdravstvenoj školi, koja je obavijest o nadoknadi objavila na stranicama škole.

– Točno je da će u subotu biti nadoknada nastave zbog štrajka, ali samo za razrede koji uopće nisu imali nastavu u ponedjeljak 11.11. zbog štrajka. Radi se o samo četiri razredna odjela, od ukupno 30. U uputama MZO-a, kao i u zakonu stoji kako se nastava učenicima organizira tijekom pet radnih dana u tjednu. Vjerujem da imate dopis ministrice s uputama  koje je poslala ravnateljima škola 6.11. gdje to možete provjeriti. Ukratko, ako učenici tijekom tjedna neki dan nemaju nastavu npr. zbog praznika ili štrajka u istom tjednu se nastava može organizirati u subotu kao peti radni dan. U štrajku 11.11.,  četiri naša razredna odjela nisu imala niti jedan sat nastave i zato će u subotu imati peti radni dan ovoga tjedna, kaže nam ravnateljica te škole, Mirjana Kurtović.

U štrajku samo četvrtina nastavnika

Izdvojeni članak

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Iako je štrajk još uvijek u tijeku, najavu nadoknade ne smatra ometanjem štrajka.

– Ne vidim kako bi se to moglo smatrati ometanjem štrajka, osobito cirkularnog. Sigurna sam da subota neće biti dan za štrajk, smatra ravnateljica ove splitske škole.

Pitali smo ju i razmišlja li već sada i o nekim drugim načinima nadoknade, osim subotama, a s obzirom na mogućnosti iz upute Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Što se tiče nadoknada općenito, nemamo konačni plan jer štrajk još nije završio pa ne znamo niti  ukupan broj sati za nadoknadu, ali znamo da imamo do kraja nastavne godine samo dva dana kada možemo organizirati nadoknade nastave, a to su subota 2.5. (kao peti radni dan u tjednu) jer je 1.5. (petak) neradni – državni praznik, a drugi mogući dan je 7.5., Dan Grada – Blagdan Sv. Duje, kojeg smo u Godišnjem planu isplanirali kao nenastavni dan. Prema naputku ministrice prvo trebamo iskoristiti upravo nenastavne dane. Kada bi štrajk sada prestao, to bi nam bilo dovoljno jer je kod nas u štrajku bilo otprilike 25 % nastavnika, zaključuje ravnateljica Kurtović, u čijoj se školi ovih dana pojavio i novi problem, a to je urušavanje fasade zbog olujnog juga.

Jučer poslijepodne iz tog razloga nije bilo nastave, ali danas se ona održava po redovnom rasporedu.

Nadoknada subotom mnogima ‘ne sjeda’ najbolje

Napomenimo za kraj kako je na portalu srednja.hr još uvijek aktivna anketa s pitanjem ‘Hoćete li pohađati nadoknadu nastave ako će se ona odvijati subotama?’. U anketi je do trenutka pisanja ovog teksta glasala 31.687 čitatelja, a nadmoćna većina, 80,91% izjasnila se kako neće, jer subotama ima druge obaveze. Svega 11,46% sudionika u anketi odgovorilo je da će pohađati nadoknade subotama, dok njih 7,97% kaže kako još nije donijelo odluku po tom pitanju.

Iako će školski sindikati danas održati sastanak s predstavnicima Vlade, štrajk se nastavlja do kraja ovog tjedna – u četvrtak 14. studenog, štrajkat će se u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj, a u petak, 15. studenog štrajk se održava u školama Bjelovarsko-bilogorske i Dubrovačko- neretvanske županije te u Gradu Zagrebu. Istovremeno se među sudionicima štrajka održava izjašnjavanje o ponudi Vlade, o čemu više možete čitati ovdje. 

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Pogledajte u koje se tri županije štrajka u srijedu: Sindikati najavili i okupljanje na Markovu trgu

Preko 25.000 čitatelja odgovorilo hoće li pohađati nadoknadu nastave subotama

Mihalinec poslao poruku svim štrajkašima i objasnio što će se dalje događati: ‘Ova bitka trajat će dugo’

Nakon prosječnih, objavljujemo i iznose medijalnih plaća nastavnika, opet su preko 7.000 kn

Doznali smo koji dan se idući tjedan štrajka na fakultetima

Ministarstvo poslalo uputu školama: Evo kako će učenici nadoknađivati dane štrajka

Asistenti na faksu imaju manju prosječnu plaću od nastavnika: Donosimo podatke za svako zvanje u visokom obrazovanju

Sindikati završili pregovore s ministrima: Štrajk se nastavlja

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’