Pretraga

Najčešće zablude o marihuani u koje vjerujemo

A- A+

Rasprave o legalizaciji marihuane sve su češće i u mainstream medijima, no veliki dio populacije i dalje vjeruje u brojne mitove i legende koje se vežu za ovu, najčešće, rekreativnu drogu.

Trava, marica, ganđa – tepa joj se na puno načina jer ona je sve prisutnija u kolektivnoj svijesti. Na Facebooku niču grupe zagovaratelja legalizacije, a to se pitanje od nedavno poteglo i u mainstream medijima. Iako se o pozitivnim i negativnim posljedicama korištenja ove rekreativne droge nadugo i na široko raspravlja, većina populacije i dalje vjeruje u mitove o njoj koji su duboko ukorijenjeni u kolektivnu svijest.

Ekipa s Alltime 10s kanala potrudila se konzultirati više izvora i razbiti neke od najučestalijih zabluda o travi.

Izdvojeni članak

‘Želimo referendum za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj’: predstavit ćemo kanabis kao temelj nove ekonomije

Marihuanom se možete predozirati i uzrokuje gubitak pamćenja

Mnogi misle da se marihuanom može predozirati kao i drugim drogama, no to nije sasvim točno. Činjenica je da se do sada nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj uzrokovan pretjeranom konzumacijom trave. Naime, kanabisom se deset tisuća puta teže predozirati no što je to slučaj s legalnim i sveprisutnim alkoholom.
Točno je da kratkoročna memorija može biti narušena dok je pojedinac pod utjecajem marihuane. No isto tako nakon što prođe faza detoksikacije pamćenje se vraća u normalu

Sjajna je za liječenje glaukoma

Zagovaratelji legalizacije marihuane nerijetko navode kako je konzumacija ove biljke dobra za liječenje glaukoma što je prilično deplasirana tvrdnja. Pušenje kanabisa može sniziti očni tlak, no efekt je zapravo kratkoročan. Klasični lijekovi koje propisuju liječnici uglavnom su bolja i efikasnija opcija.

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj puno piju i puše cigarete, a nije im baš do seksa i marihuane

Ne utječe na vozačke sposobnosti i ne šteti vašim plućima

Tvrdnje kako konzumacija kanabisa ne šteti vozačkim performansama pogrešne su. Naime, ukoliko vozite pod utjecajem trave vaše sposobnosti su znatno reducirane, ali nerijetko zbog prirode opijata konzumenti voze opreznije.
Još jedan učestao mit je da pušenje trave ne šteti plućima. Ta tvrdnja nema realno utemeljenja te je dokazano kako inhaliranje marihuane vodi oštećenju pluća tim više što se pri tom udiše dublje i dulje se zadržava.

Marihuana vas oglupljuje

Testovi o tome kakav utjecaj konzumacija marihuane ima na inteligenciju pokazali su kako negativan efekt mogu osjetiti korisnici koji puše više od pet puta tjedno. Zanimljivo, nakon što se prestane s korištenjem, rezultati se vraćaju u normalu, piše drugwarfact.org.

Izdvojeni članak

Kontroverzna teza: Legalizacija marihuane bi mogla suzbiti alkoholizam i njegove negativne posljedice

Broj korisnika jako je porastao

Mlađi korisnici imaju dojam kako marihuanu puše svi i da je puši sve više i više ljudi. Takva percepcija je donekle iskrivljena jer prema informacijama koje imaju federalne službe u SAD-u porast broja konzumenata nije pretjerano velik. Davne 1980. ukupno je tri posto stanovništva uživalo u čarima kanabisa dok danas to čini njih dva posto više.

Trava ne stvara ovisnost

Još jedna učestala zabluda koju često potiču nekritički zagovaratelji legalizacije jeste da marihuana ne stvara ovisnost. Razviti ovisnost o ovoj drogi je teško, no dugotrajnim korištenjem je moguće. Svega desetak posto korisnika marihuane ispunjavaju kriterije kliničke ovisnosti.

Može uzrokovati oštećenje mozga i vodi težim drogama

S druge strane, oštri protivnici legalizacije potpiruju mit o tome da ‘marica’ uzrokuje oštećenje mozga. Marihuana je psihoaktivna tvar i potiče djelovanje određenih djelova mozga, ali ne proizvodi toksine koji ubijaju ili oštećuju moždane stanice.
Naposljetku, tu je i vjećna dvojba – vodi li trava teškim drogama. Odgovor je ne. Većina korisnika kanabisa nikad ne proba ni jednu drugu ilegalnu supstancu odnosno drogu. Parcijalana legalizacija trave u Nizozemskoj vodila je, pak, smanjenju uporabe teških droga.