Pretraga

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2014.

A- A+

Na portalu MojPosao u prvoj polovici ove godine objavljeno je preko deset tisuća oglasa, što donosi povećanje od 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine. Evo koja su zanimanja bila najtraženija.

Potraga za poslom u Hrvatskoj izgleda gotovo kao nemoguća misija, no postoje zanimanja s kojima ćete lakše do radnog mjesta. U Hrvatskoj je ove godine povećan broj oglasa za 15 posto, piše portal Moj Posao. Na tom je portalu u prvoj polovici ove godine objavljeno preko deset tisuća natječaja za posao, a evo koja su zanimanja najtraženija.

Potraga za konobarima, prodavačima, programerima…

Najveća je potraga za konobarima, odnosno barmenina, prodavačima, kuharima, prodajnim predstavnicima, programerima, knjigovođama, frizerima, komercijalistima. Također su vrlo traženi administratori, terenski komercijalisti, vozači kamiona te recepcioneri.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Najveća ponuda i potražnja zabilježeni su u kategorijama turizam i ugostiteljstvo, u kojima je 22 posto oglasa i 21 posto životopisa, prodaja s 21 posto oglasa i 30 posto životopisa te u polju informatike i telekomunikacija s deset posto oglasa i 12 posto životopisa.

Djelatnici na neodređeno traženi u više od polovice oglasa

S
obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovici ove godine od sveukupnog
broja objavljenih oglasa u čak 57 posto njih tražili su se radnici na
neodređeno, što označava porast od četiri posto u usporedbi s prvom
polovicom prošle godine kada se 52 posto oglasa odnosilo na stalno
zaposlenje. Malo više od polovice oglasa (52 posto) odnosilo se na rad
na određeno, dok se honorarni rad nudio tek u 7 posto oglasa. Studente
su poslodavci tražili u 4 posto oglasa.

Što se tiče stručne spreme, oni najpoželjniji radnici imaju srednju
stručnu spremu – takve su poslodavci tražili u 53 posto oglasa.
Suprotno, 56 posto posloprimaca u životopisima je kao stupanj
obrazovanja navelo srednju stručnu spremu. Broj oglasa i životopisa u
kojima se tražila ili navodila visoka stručna sprema iznosio je 33 posto
oglasa i 17 posto životopisa.

Izdvojeni članak

Lista poslova na kojima su mladi najsretniji

www.poslovni.hr

Od kandidata se prosječno očekuje dvije godine i pet mjeseci iskustva

Najvažniji uvjet u većini oglasa je radno iskustvo, jer u čak 54 posto natječaja poslodavci traže upravo to na istim ili sličnim poslovima. Prošle je godine radno iskustvo traženo u 52 posto oglasa, što znači da se kriteriji u tom smislu nisu previše mijenjali. Prosječno poslodavci traže dvije godine i pet mjeseci radnog iskustva.

Poznavanje stranih jezika je, očekivano, još uvijek jedna od najbitnijih stavki, jer se u 51 posto oglasa tražila ta vještina. U najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (57 posto), dok se u 20 posto oglasa tražilo barem osnovno poznavanje engleskog, a ostali su jezici manje zastupljeni.

Važno je i poznavanje rada na računalu, pa je tako to kao uvjet navedeno u 34 posto oglasa. Najviše se traži poznavanje rada u Wordu i Excelu.