Pretraga

Najzanimljivije činjenice o spavanju za studente i školarce

A- A+

Znate li na koji način je Albert Einstein pokušavao ostati budan? Koliko je zapravo bitno drijemanje prije cjelonoćnih aktivnosti te zašto je dobro popiti kavu prije kratkog sna? U nastavku vam donosimo neke od najzanimljivijih činjenica o spavanju koje su ujedno i savjeti – na koji način da najbolje iskoristite vrijeme za odmor.

Mnogi studenti i učenici bi se složili da nema ljepše aktivnosti od spavanja, a svatko od nas je barem jednom zaspao na predavanju na faksu ili pak za vrijeme školskog sata. Obzirom da je baš spavanje jedna od najomiljenijih (ne)aktivnosti, donosimo vam neke nove činjenice o spavanju za koje možda niste čuli.

Izdvojeni članak

Slušanje glazbe tijekom spavanja može poboljšati pamćenje i kvalitetu sna

Čini vas pametnijima

Prema dr. Matthewu Walkeru s University of California, kratko drijemanje koje traje oko sat vremena će resetirati vaše kratkoročno pamćenje i pomoći vam nam da lakše zapamtite gradivo nakon što se probudite. Upravo ova tehnika je ona koja će vas u zadnjih nekoliko dana prije ispita spasiti prilikom učenja velike količine gradiva. 

 Za cijelonoćne aktivnosti dobro je kratko zadrijemati

 Ukoliko trebate ostati budni cijelu noć i to ne zbog tulumarenja, probajte s kratkim drijemanjem. Prije nego krećete u akciju učenja, pisanja eseja ili vježbanja za ispit legnite u krevet i dopustite si kratko drijemanje. Na ovaj način biste kasnije mogli ostati budni i do 10 sati, no nemojte se zavarati i zaspati ‘kao klada’ u trenutku kad ste odlučili uzeti samo kratki odmor.

Izdvojeni članak

Profesionalni spavač? Da i to zanimanje postoji!

Ručak nema veze s umorom

Poznato je da smo nakon ručka pomalo umorni, a razlog je u tome što želudac probavlja hranu koju smo sada pojeli, pa jednostavno moramo prileći. Međutim taj period dnevnog umora neće nestati čak i ako preskočimo ručak jer ljudsko tijelo prirodno u danu prolazi kroz dvije faze dubokog umora – jedna je od dva do četiri sata ujutro, dok je druga od 13 do 15 sati popodne. Stoga, čak i da preskočite ručak, opet bi vam se isto dogodilo. 

Prije drijemanja popije kavu 

Iako se mnogi neće složiti s ovime, ali navodno bi upravo prije drijemanja bilo dobro popiti kavu. Jer taman dok drijemate, kofein će dospjeti u vaš krvotok i početi djelovati, što znači da kad se probudite bit ćete svježiji i odmorni za daljnje aktivnosti koje vas čekaju.

Einsteinova metoda za spavanje 

Slavni Albert Einstein je imao zanimljiv trik protiv samog sebe kako bi mogao ostati budan. Kad je htio nešto raditi i zabrinuo se da će zaspati, držao bi uvijek olovku u ruci, a u trenutku kad bi počeo drijemati olovka bi pala i zvuk bi ga probudio. Ova tehnika ne prvi pogled ne djeluje previše pouzdano, no ako je Einsteinova – možda vrijedi pokušati.