Pretraga

Nakon kašnjenja, poznati kandidati za ERS: U utrci za voditelja dekan Učiteljskog fakulteta i državni tajnik Blaženke Divjak

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja jučer je objavilo popis kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete javnog natječaja za izbor voditelja i članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. Imena su objavljena nakon kašnjenja u proceduri, a ministrica Divjak i premijer Plenković jedan drugome u javnosti prebacuju lopticu zbog kašnjenja. Osim imena kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete, objavljen je i način bodovanja dodatnih kriterija za svaku od kategorija u natječaju za ERS. Za poziciju voditelja, uvjete je zadovoljilo šest kandidata. Među njima su i dekan Učiteljskog fakulteta Ivan Prskalo te državni tajnik u MZO-u Matko Glunčić.

foto:srednja.hr

Nakon jučerašnje sjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, Ministarstvo obrazovanja objavilo je popis kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete javnog natječaja za izbor voditelja i članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu.

Ministrica Blaženka Divjak izvijestila je kako je na PSP-u utvrđeno da od 105 kandidata koji su uspješno izvršili prijave za članove ERS-a, njih 97 zadovoljava prijave. Od 10 kandidata prijavljenih za voditelja ERS-a, njih šest je zadovoljilo formalne kriterije natječaja.

Šestero kandidata za voditelja su: Anita Šimić Bitunjac, Darko Androić, Ivan Prskalo, Matko Glunčić, Nevenka Maras i Sanja Bilač.

Popis svih kandidata po kategorijama koji su zadovoljili formalne uvjete natječaja pogledajte u dokumentu ispod:

[scribd id=373465106 key=key-ePT6TORwrPS9plYJkeQR mode=scroll]

Osim imena kandidata koji su zadovoljili formalne uvjete, Ministarstvo je objavilo i usuglašen način bodovanja dodatnih kriterija za svaku od kategorija u natječaju za ERS. Naime, osim formalnih uvjeta koje su po javnom natječaju kandidati morali zadovoljiti, bodovat će se i dodatni kriteriji (poput iskustva u nastavi, izbora u zvanje, nagrade i priznanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, voditeljstvo i sudjelovanje u nacionalnim i međunarodnim projektima).

Način bodovanja dodatnih kriterija pogledajte u dokumentu ispod:

[scribd id=373465351 key=key-YN5V4DW9YbTUrZlMFFa3 mode=scroll]

Posebno stručno povjerenstvo na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem sada bi, na temelju utvrđenih kriterija vrednovanja, između kandidata trebalo odabrati voditelja i 12 članova ERS-a do 25. ožujka.

‘Neposlušan’ državni tajnik iz Ministarstva obrazovanja u utrci za voditelja ERS-a

Izdvojeni članak

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] ‘Reforma’ će navodno u škole najesen, a ERS-u ni traga

Od imena kandidata za voditelja ERS-a, ističe se Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, kojeg je Divjak ‘naslijedila’ iz Barišićeve administracije. Glunčić je sudjelovao u radu na Cjelovitoj kurikularnoj reformi u sklopu stručne radne skupine za Fiziku, no istovremeno je poznat i kao jedan od glasnijih kritičara reforme u javnosti. U javnosti je ostala upamćena Glunčićeva izjava s kraja 2016. kada je ustvrdio da je statistika loših rezultata PISA istraživanja za 2015. u Hrvatskoj takva jer su su u nju ušla djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine.

U posljednje vrijeme, Glunčić je samoinicijativnim istupom u javnosti otkazao poslušnost šefici Divjak, dajući izjave u potpunoj suprotnosti njezinima, a vezano uz malverzacije s akcijskim planom prošle voditeljice ERS-a Jasminke Buljan Culej.

Kandidat za voditelja ERS-a je i dekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Ivan Prskalo. Prskalo se, u sveučilišnim krugovima, istaknuo prošle godine kada je na svom fakultetu raspisao javni natječaj kozmičke providnosti, nakon kojeg je na 10% radnog vremena na Odsjeku u Petrinji zaposlen rektor Damir Boras.

Divjak i Plenković ne mogu se dogovoriti tko je kasnio oko ERS-a

Izdvojeni članak

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] 6 mjeseci prije ulaska u škole, kurikulumi nisu spremni

Cijela procedura oko objave kandidata koji su zadovoljili formalne uvjete javnoga natječaja kasnila je, a rok za objavu imena kandidata produljen je dvaput. Naime, prema izvornom tekstu javnog natječaja, 15 dana od dana zatvaranja natječaja, trebala su biti objavljena imena kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete. Sa zadnjim danom veljače, taj je rok produljen na 22 dana od dana zatvaranja natječaja, a potom još jednom na 29 dana.

I dok je ministrica Divjak medijima komunicirala da je MZO dokumentaciju u Ured premijera poslalo na vrijeme, Plenković je jučer tvrdio da je upravo Ministarstvo kasnilo s dostavom dokumentacije.