Pretraga

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] ‘Reforma’ će navodno u škole najesen, a ERS-u ni traga

A- A+

Eksperimentalni program ‘Škola za život’, odnosno ostaci reformskog projekta nekoć poznatog i prepoznatog pod nazivom Cjelovita kurikularna reforma, najesen će navodno u dio osnovnih i srednjih škola. Samo šest mjeseci prije toga, ni traga ni glasa od dugo najavljivane, nove Ekspertne radne skupine. Ona je trebala imati i trebala bi imati važnu ulogu u dosadašnjim i budućim reformskim koracima, no s ERS-om se opet odugovlači, rokovi se opet probijaju, a rijetko kome do toga je uopće više i stalo. ERS je zapravo, na sami spomen, ostao školski primjer uvjetovanog refleksa od kojeg se diže kosa na glavi. U narednim danima, donosit ćemo nastavke priče koja ukazuje na propast Cjelovite kurikularne reforme.

Uspavana Cjelovita kurikularna reforma | Ilustracija: srednja.hr

Sredinom siječnja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je dugoočekivani javni natječaj za Ekspertnu radnu skupinu za provedbu kurikularne reforme. Natječaj je bio otvoren do 14. veljače u 23:59, a 15 dana nakon toga, odnosno 2. ožujka, trebala su biti poznata imena prijavljenih kandidata koji zadovoljavaju samo nužne, formalne uvjete.

Što je moglo poći krivo s rutinskom objavom imena?

I dok se na sami spomen te skupine većini upućenih diže kosa na glavi, MZO i Posebno stručno povjerenstvo na čelu s premijerom perpetuiraju takvu reakciju. Naime, sa zadnjim danom veljače, objavljene su izmjene javnog natječaja za izbor ERS-a i to baš u dijelu koji je propisivao da će 15 dana od zatvaranja natječaja biti objavljena imena kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete.

Izdvojeni članak

Studenti ulaze u ERS: Nakon 9 mjeseci raspisan natječaj za Ekspertnu radnu skupinu za kurikularnu

Ministarstvo je tako, na prijedlog Posebnog stručnog povjerenstva, produžilo taj rok na 22 dana od dana zatvaranja javnog natječaja za ERS pa je objava imena odgođena do 9. ožujka.

Što je moglo poći krivo s rutinskom objavom imena koja zadovoljavaju formalne uvjete natječaja, ne možemo znati, već možemo samo nagađati. Odgovor bi, vjerojatno, trebalo tražiti u omjeru ‘snaga’ HDZ-a i HNS-a u Posebnom stručnom povjerenstvu, koje će u konačnici Ministarstvu predložiti imenovanje novih članova i voditelja sada već u pravilu problematične Ekspertne radne skupine. Iz tog razloga, ni najmanje ne bi čudila još jedna odgoda objave imena kandidata prijavljenih za ERS.

Siguran put u nove muljaže: Nepoznat način vrednovanja dodatnih kriterija kandidata za ERS

Osim jasnih i propisanih formalnih uvjeta natječaja, pomalo je nevjerojatan i podatak da do danas nije jasno kako će se bodovati i raspisani dodatni kriteriji za vrednovanje kandidata, što ostavlja nebrojeno mnogo mogućnosti za vrednovanje kandidata prema vlastitim preferencijama članova PSP-a.

O načinu vrednovanja dodatnih kriterija za članove ERS-a, putem Zakona o pravu na pristup informacijama upitali smo i Vladu RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U slučaju Vlade, dobili smo odgovor da naš zahtjev izlazi izvan okvira Zakona, a u slučaju MZO-a ministrica Divjak pojasnila nam je da se ono što smo tražili ne smatra zahtjevom za pristup informacijama prema Zakonu.

Na stranu Zakon, no nevjerojatno je da iz svih problema s proteklim natječajem za ERS nismo naučili baš ništa. Nepoznat način vrednovanja dodatnih kriterija prijavljenih kandidata samo je put u nove sumnje u malverzacije i ‘krojenje’ natječaja po čijoj god mjeri zatreba.

Što je ERS trebao raditi i što bi trebao raditi

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Triler obrazovne reforme: Objavljujemo dokument koji potvrđuje da je Jasminka Buljan Culej lagala javnosti

I dok se rokovi oko ERS-a probijaju, tko još mari za time da je upravo ERS trebao imati važnu ulogu u dosadašnjim koracima oko kurikularnih dokumenata. Važnu bi ulogu trebao imati i u narednim koracima, odnosno u pripremi za eksperimentalno uvođenje reforme u škole, koje je pak najavljeno za početak iduće školske godine.

Iako smo na to upozoravali još u rujnu prošle godine, podsjetit ćemo još jednom.

Ekspertna radna skupina trebala je koordinirati stručnim radnim skupinama koje su dorađivale kurikularne dokumente sukladno javnoj raspravi (i recenzijama). ERS bi, nadalje, trebao sudjelovati u izradi nastavnih materijala za ekperimentalnu primjenu, sudjelovati u razvoju novih oblika vrednovanja i ocjenjivanja, ERS bi trebao organizirati mreže potpore u školama, odnosno sudjelovati u osposobljavanju nastavnika za samo eksperimentalno uvođenje kurikuluma i sudjelovati u osposobljavanju nastavnika za rad s djecom s teškoćama, nadarenom djecom, sudjelovati u uvođenju hibridnog modela vrednovanja…

Izvan vidokruga ‘brzog reformskog kolosijeka’

Izdvojeni članak

Blaženka Divjak prosvjedovala je protiv Buljan Culej, a sada će skupa sjediti u klupi na PSP-u

S obzirom na trenutnu situaciju, ako i kada novi ERS bude izabran, nije poznato koji dio poslova će mu povjeriti nepovjerljivi MZO. Naime, neophodnost ERS-a za daljnje reformske korake stavljena je negdje izvan vidokruga ‘brzog reformskog kolosijeka’ Ministarstva obrazovanja. Što i ne čudi kada ste zapravo primorani birati taj novi, vječno problematičan ERS zajedno s osobom koja je duboko kontaminirala prošli natječaj. Štoviše, građani su u velikom broju zbog toga prosvjedovali. Vi ste prosvjedovali s njima, a sada ste, malo nezgodno, ministrica obrazovanja u štetnom eksperimentu Vlade HDZ-a i HNS-a.

Na kraju, više nije niti bitno zašto se opet kasni s ERS-om, spotiče li se natječaj na svoju HNS-ovsku ili HDZ-ovsku nogu. Bitna je poruka koja se takvim ignorantskim pristupom šalje, a ona je vrlo jasna – vladajućima je obrazovanje i dalje vrlo nisko na listi prioriteta. Što god i kako god oni pričali.

*U narednim danima, objavljivat ćemo nastavke priče koja ukazuje na propast Cjelovite kurikularne reforme.

Nadopuna teksta, 8. ožujka, 12:10

Ministarstvo obrazovanja jučer je na svojim web stranicama objavilo nove izmjene Javnog natječaja za izbor voditelja i članova Ekspertne radne skupine. Tim je izmjenama opet produžen rok objave imena prijavljenih kandidata koji zadovoljavaju formalne uvjete natječaja. Kao što smo naznačili u tekstu gore, popis imena koja zadovoljavaju uvjete prema inicijalnom tekstu natječaja trebao je biti objavljen 15 dana od dana zatvaranja natječaja (odnosno 2. ožujka). Prvim izmjenama natječaja, taj je rok produžen na 22 dana od dana zatvaranja natječaja (prema tome, imena su trebala biti poznata u petak, 9. ožujka). Jučerašnjim izmjenama natječaja, taj je rok produžen na 29 dana od dana zatvaranja natječaja pa bi prema tome imena trebala biti poznata najkasnije do sljedećeg petka, 16. ožujka. Naravno, ako ne dođe do novog produljenja roka što sada više nikog ne bi trebalo čuditi.