Pretraga

Odluka je pala: Ovo su ljudi koji će raditi na kurikulumima za najavljenu reformu školstva

A- A+

Ministrica Blaženka Divjak za iduću je školsku godinu najavila frontalno uvođenje kurikularne reforme u sve škole. Trenutno su u tijeku javne rasprave oko nacrta odluka o donošenju kurikuluma za nastavne predmete i međupredmetne teme. Imena članova radnih skupina za doradu kurikuluma temeljem javne rasprave Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u četvrtak.

Foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Izabrani su članovi radnih skupina za izradu prijedloga predmetnih kurikuluma i kurikuluma međupredmetnih tema, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Njihova zadaća dorada je inačica na temelju provedene javne rasprave o kurikulumima, koja je trenutno u tijeku.

Kurikulumi trebaju biti gotovi do početka siječnja

Prema odluci ministrice Divjak, kurikulumi bi trebali biti dorađeni do 3. siječnja, a uz to će članovi stručnih radnih skupina raditi i na izvješću o provedenom javnom savjetovanju, koje treba biti gotovo do 15. siječnja. 

Izdvojeni članak

Ispitivanje zadovoljstva učenika, roditelja i nastavnika: Kako će izgledati evaluacija ‘primjera dobre prakse’ u Školi za život?

Novoizabrani članovi stručnih radnih skupina dorađivat će predmetne kurikulume za: Hrvatski jezik, Matematiku, Glazbenu kulturu i Glazbenu umjetnost, Likovnu kulturu i Likovnu umjetnost, Tjelesnu i zdravstvenu kulturu, Engleski jezik, Njemački jezik, Talijanski jezik, Francuski jezik, Španjolski jezik, Katolički vjeronauk, Pravoslavni vjeronauk, Islamski vjeronauk, Biologiju, Fiziku, Kemiju, Geografiju, Povijest, Grčki jezik, Latinski jezik, Prirodu i društvo, Tehničku kulturu, Prirodu, Filozofiju, Etiku, Logiku, Psihologiju, Sociologiju i Politiku i gospodarstvo.

Druga skupina radit će na doradi kurikuluma međupredmetnih tema Osobni i socijalni razvoj, Zdravlje, Građanski odgoj i obrazovanje, Održivi razvoj, Poduzetništvo, Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije i Učiti kako učiti.

U tijeku je druga javna rasprava o istim dokumentima

Podsjetimo, svi kurikularni dokumenti izrađeni u sklopu Cjelovite kurikularne reforme, tijekom 2015. i potom 2016. godine prošli su široku stručnu i javnu raspravu.

Izdvojeni članak

Pretvorba Škole za život u frontalnu kurikularnu reformu? Uskoro nova javna rasprava o kurikulumima i izbor novih stručnih skupina

Na temelju stručne rasprave, stručne radne skupine doradile su dokumente još u lipnju 2016. godine. Potom je održana i javna rasprava o kurikularnim dokumentima, na temelju koje su stručne radne skupine doradile dokumente krajem 2017. godine, netom prije no što su dokumenti poslani na međunarodnu, odnosno domaću recenziju.

Javna rasprava o dokumentima koja je započela prošlog mjeseca i još traje, druga je javna rasprava o istim kurikularnim dokumentima. Ona je propisana Akcijskim planom za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije kojim se ravnaju i Ministarstvo obrazovanja i Ekspertna radna skupina, iako Vlada RH nikada nije usvojila Akcijski plan.

Imena članova stručnih radnih skupina za doradu kurikuluma 29 predmeta i sedam međupredmetnih tema te Španjolski jezik možete vidjeti u dokumentu u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download