Pretraga

Popularna društvena mreža trn u oku Donaldu Trumpu: Želi zabraniti TikTok

A- A+

Američki predsjednik Donald Trump za vikend je rekao da će zabraniti TikTok u SAD-u. Kao razlog se navodi slanje podataka američkih korisnika u Kinu, ali neki tvrde da se radi o politički motiviranoj odluci. Microsoft je pak najavio da će ubrzati pregovore o kupovini TikToka od kineskih vlasnika, te da će u tom slučaju svi podaci ostati u SAD-u.

Kon Karampelas, Unsplash | Screenshot Youtube | srednja.hr

TikTok ima do 80 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u SAD-u, a Donald Trump krajem prošlog tjedna izjavio je da će tu društvenu mrežu zabraniti u SAD-u te da to može vrlo jednostavno učiniti tako da upotrijebi izvršnu odredbu ili hitne ekonomske ovlasti.

Izdvojeni članak

Jedan od najpopularnijih pop pjevača održat će virtualni koncert na TikToku: Prijavite se za sudjelovanje

Trump je to izjavio nakon optužbi da se putem TikToka podaci o korisnicima dostavljaju direktno Kini, to jest, komunističkoj stranici. Vlasnik aplikacije TikTok inače je kineska firma ByteDance,

Kako piše theguardian, Microsoft će zbog toga ubrzati kupovinu TikTok-a (za SAD, Kanad, Australiju i Novi Zeland), a pregovore o tome završit će do 15. rujna. Obvezali su se da će u tom slučaju svi podaci američkih korisnika biti prebačeni u SAD i tamo i ostati.

Kinezi tvrde da podaci ostaju u SAD-u, piše spomenuti izvor, te su protiv Trumpove “diskriminatorne politike” za koju se nadaju da će prestati te su protiv ikakvih sankcija prema ovoj društvenoj mreži, a Trumpa se optužuje i da bi odluka o zabrani TikToka bila politički motivirana. Osim toga, dodatno bi narušila odnose ove dvije svjetske velesile.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap