Pretraga

Naša Ema plasirala se u finale natjecanja mladih znanstvenika i postala najmlađa finalistica

A- A+

Zahvaljujući ‘lajkovima’, 14-godišnja učenica Ema Donev iz Ivanić Grada plasirala se u finale natjecanja za mlade znanstvenike Breakthrough Junior Challenge 2022. Njen video na Facebooku i YouTubeu dobili su najviše oznaka ‘sviđa mi se’, iako je do same završnice bilo napeto jer je Amerikanac Abel u jednom trenutku imao čak i više ‘lajkova’ od Eme. U studenome, kada se održava finale, odlučit će se tko je pobjednik ovogodišnjeg natjecanja.

Foto: Ema Donev | Privatna arhiva

Ema Donev, 14-godišnja učenica iz Ivanić Grada ušla je u finale natjecanja za mlade znanstvenike Breakthrough Junior Challenge. Njezini videi na Facebooku i YouTubeu dobili su najviše ‘lajkova’ i time je ujedno postala i najmlađa finalistica ovogodišnjeg natjecanja za mlade znanstvenike.

Hrvatska je za Emu osigurala 156.100 ukupnih lajkova, dok je Abel skupio ukupno 151.900. Ema je prvi potvrđeni finalist u top 5, dok će se ostalih 15 kandidata boriti za preostala četiri mjesta ocjenom stručnog žirija. Pobjednika odabire stručni žiri u kojem sjedi 14 vrhunskih stručnjaka iz NASA-e, International Space Universityja, kao i Harvarda, Berkleyja te druga cijenjena imena svjetske znanosti.

Izdvojeni članak

Emin san je postati astrofizičarka, a svi mi joj možemo to pomoći ostvariti jednim klikom

Ako pobijedi, Ema će osvojiti stipendiju za željeni fakultet u iznosu 250 tisuća dolara, kao i renovaciju škole koju pohađa u vrijednosti 100 tisuća dolara. Pobjednica ili pobjednik će odabrati i učitelja koji ga je inspirirao te potaknuo interes za znanost, a učitelj će biti nagrađen s čak 50 tisuća dolara.

Emin rad, kao i radove ostalih kandidata, možete pogledati ovdje, a Eminu zahvalu za podršku koju je dobila možete pogledati u videu ispod.