Pretraga

[Nastava u vrijeme korone] Nastava na daljinu u Francuskoj: Promijenit će način mature

A- A+

Više od 50 dana je prošlo otkako je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju koronavirusa. Nakon što su azijske države zatvorile svoje stanovnike u karantenu, slično su napravile i ostale države svijeta. Ostali smo doma kako bi se širenje virusa usporilo, a sve što smo uobičajeno radili prebacilo se u online sferu pa tako i odlazak u školu ili na faks. U rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’ obilazimo države članice EU i provjeravamo kako su se njihovi obrazovni sustavi snašli u razdoblju karantene.

foto: Napendra Singh, Unsplash; montaža: srednja.hr

Pandemija koronavirusa, očekivano, promijenila je naše ponašanje. Ne izlazimo van kao prije, ne možemo u kafiće, kino i izlaske, tko može radi od doma, a učenici i studenti po prvi puta slušaju online nastavu. Nekima se ovaj način nastave dopada više nego prije, drugima ipak nedostaje prisutnost profesora i drugih kolega, a o kvaliteti i učinkovitosti ovakve nastave ima različitih mišljenja.

Pokrenuli smo rubriku ‘Nastava u vrijeme korone’ kako bismo provjerili kako su se snašle ostale države članice u nastavi na daljinu te tako mogli usporediti i rješenja hrvatskog obrazovnog sustava. Danas putujemo u Francusku!

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Kako je nastavu na daljinu riješila Latvija?

I u Francuskoj sva nastava online

Francuska je zatvorila sve vrtiće, škole i visokoobrazovne institucije 16. ožujka. Sva nastava se prebacila u online sferu, a kako bi takva nastava bila što kvalitetnija osigurani su neki obrazovni materijali koji bi trebali pomoći profesorima.

Među njima je i edukativni program na nacionalnoj televiziji, koji je napravljen za učenike malih, osnovnih i srednjih škola. Također, Ministarstvo obrazovanja Francuske osmislilo je nekoliko platformi za profesore, učenike i studente koji bi im trebali pomoći u nastavi na daljinu. Među njima su i dva tematska portala Odysseum, koji je fokusiran na jezike, kulturu i civilizaciju antičkih društava, te Prim’abord koji je fokusiran isključivo na gradivo osnovnih škola.

Za profesore srednjih škola ministarstvo je razvilo web stranice koje služe za podršku profesorima, a pokrivaju područja iz jezika, fizike, kemije, matematike, geografije, inženjerstva i slično.

Online nastava u Francuskoj posebno je problematična za učenike slabijeg socio-ekonomskog statusa budući da nemaju pristup opremi potrebnoj za online nastavu, a često niti roditelji ne pričaju jezik dobro. Neke škole su se posebno organizirale i uz pomoć države osigurale tablete za učenike koji nemaju tehnologiju za pristup nastavi, javlja France24.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] U Malti se nitko ne vraća na nastavu do kraja nastavne godine

Učenici će uskoro natrag u školske klupe

Ipak, zbog poboljšanja situacije povezane s pandemijom koronavirusa, Francuska je odlučila ublažiti mjere te otvoriti određene tvrtke i institucije. Tako će se i učenici osnovnih i srednjih škola vratiti na nastavu od 11. svibnja, ali uz posebne mjere.

Kako javlja Reuters, razredi će biti smanjeni te u jednoj odjeljenju neće smjeti biti više od 15 učenika. Također, učenici od 11. do 18. godine bit će obavezni nositi maske tijekom nastave, kako bi se preveniralo daljnje širenje virusa, javlja France24.

Državna matura, koju pišu svi učenici završnih razreda srednjih škola će se održati, ali u nešto drugačijem formatu, piše France24. Kako je najavio ministar obrazovanja, u ocjenu s mature ulazit će radni zadaci i ispunjavanje obaveza i zadaća. Izgubljena nastava nadoknadit će se u lipnju.

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Kako se snašao obrazovni sustav Češke?

Studenti se neće vraćati na fakultete do ljeta

Što se tiče visokoobrazovnih institucija, za sad se nastava odvija online, a za sada je odlučeno da će tako biti do ljetnih praznika. Nema posebnih odluka za provođenje ispita, već će svako sveučilište posebno donijeti odluke o ispitima na svojim fakultetima.

Studentski domovi su ostali otvoreni, no stanari se trebaju pridržavati svih mjera. CROUS, Centar za studije i školske ustanove, koji vodi mrežu studentskih domova u Francuskoj, svim studentima koji su napustili dom izašli su u susret. Naime, svi oni koji su se vratili svojim domovima, od 1. travnja ne trebaju plaćati stanarinu za studentski dom.

__________________________________________________________________________________

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala srednja.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.