Pretraga

[Nastava u vrijeme korone] U Malti se nitko ne vraća na nastavu do kraja nastavne godine

A- A+

Online nastava, koja je do sad bila rezervirana za određeni broj ljudi koji pohađaju online tečajeve i mali broj studenata koji su dio svojih obaveza rješavali na taj način, odjednom je postala stvarnost većini studenata diljem svijeta. Kako su se snašle pojedine države članice Europske Unije provjeravamo u našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’. Danas putujemo na Maltu!

foto: Napendra Singh, Unsplash; montaža: srednja.hr

Pandemija koronavirusa pogodila je svijet i pauzirala uobičajena kretanja i ponašanja stanovništva. Oni koji su mogli, svoj posao prebacili su u rad od doma, a sve se preselilo u online sferu.

Slična sudbina nije zaobišla ni sektore obrazovanja diljem svijeta. I dok se u našem obrazovnom sustavu još uvijek donose odluke, neke države su već odlučile da se do kraja nastavne godine nitko ne vraća na nastavu. Jedna od takvih država je Malta, koju obilazimo danas u našoj rubrici ‘Nastava u vrijeme korone’.

Škole i fakulteti zatvoreni do kraja nastavne godine

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] U Španjolskoj nitko neće pasti razred: Pogledajte što su još napravili u nastavi na daljinu

Malta je sve svoje obrazovne ustanove zatvorila 13. ožujka, a vrlo uskoro je donesena i odluka da će tako i ostati do kraja školske, odnosno akademske godine. Tako učenici i studenti s Malte više neće ići u školu, već će do 30. lipnja svoje obaveze rješavati online putem.

Kako je donesena ova odluka, uložilo se puno truda u pripremu online nastave na svim razinama. Kreiran je repozitorij gdje su dostupni svi materijali potrebni za održavanje online nastave. Posebno za profesore osmišljena je platforma Digital Literacy preko koje im se pruža podrška za što bolju komunikaciju s učenicima i studentima.

Iz Ministarstva za obrazovanje i zapošljavanja Malte su nam rekli kako je veliki plus u ovoj situaciji bilo to što su u školama već bili razvijeni digitalni alati. Iz Europskih fondova su osigurani tableti svim učenicima 4., 5. i 6. razreda osnovnih škola, što je u ovoj situaciji uvelike olakšalo komunikaciju njih s profesorima.

Svi profesori i učenici u državnim školama imaju račune u Microsoft alatima, tako da se trenutno najviše oslanjaju na nastavu kroz Microsoft Teams. Osim toga, iz ministarstva nam govore kako su razvili snažnu podršku za digitalnu pismenost, kako bi što više pomogli školama i učenicima.

Matura odmah prebačena na rujan

Izdvojeni članak

[Nastava u vrijeme korone] Kako je nastavu na daljinu riješila Estonija?

Što se tiče njihove mature, koju pišu učenici srednjih škola, ona je prebačena na rujan. Drugi rok njihove mature održat će se u prosincu, a još će se donijeti odluke kako će obaviti upis novih studenata na sveučilišta ili druge visoke škole.

Sveučilište u Malti i ostale visokoobrazovne ustanove također su odmah krenule u online nastavu, koristeći već dobro izgrađenu informatičku strukturu. Kako nam je rečeno, svojevrsni ispiti za studente će se održati, ali u nešto drugačijim uvjetima, odnosno prilagođeni epidemiološkoj situaciji u državi. Shodno tome, dio ocjene će nositi i zadaci i eseji koji će studenti doma rješavati.

Za kraj, pitali smo i jesu li donesene neke promjene u zakonu koje se tiču obrazovanja. Kako kažu, donesena je odluka kojom je sav autoritet za donošenje odluka prebačen na krizni stožer. Shodno tome, donesena je odluka kako će se škole zatvoriti te će se odlučiti kada će biti otvorene.

_______________________________________________________________________________________

Ovaj materijal nastao je uz financijsku podršku Europske unije u okviru projekta “Towards an open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019 – 2021”. Za sadržaj je isključivo odgovorna redakcija portala srednja.hr i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.