Pretraga

Roditelji ispisali dijete iz škole, tvrde da ga učiteljica maltretira: ‘Dolazio je doma jecajući’

A- A+

Roditelji su ispisali svoje dijete iz zagrebačke osnovne škole zbog, kako navode, maltretiranja i ponižavanja od strane učiteljice hrvatskog jezika. Ravnatelj, iako nije htio pred kameru, potvrdio je kako se istražuju  činjenice, dok otac 11-godišnjaka tvrdi da je dijete doživljavalo stres zbog ponašanja učiteljice. Agencija za odgoj i obrazovanje potvrdila je primitak pritužbe, dok roditelji ističu da su učiteljicu zvali na konzultacije, no nije se odazvala.

crno-bijela fotografija učionice sa školskim klupama

Foto: Unsplash

Roditelji su ispisali svoje dijete iz jedne zagrebačke osnovne škole zbog učiteljice hrvatskog jezika koja ga je, prema njihovim navodima, maltretirala i ponižavala, doznaje Danas.hr. Ravnatelj nije htio stati pred kameru, ali je potvrdio kako je postupanje u tijeku te da se utvrđuju sve činjenice pa do tada ne može ništa komentirati.

– On to nije mogao izdržati, dolazio je doma jecajući, plačući, imao je mučnine, odbijao je ići u školu samo radi tog predmeta hrvatskog, rekao je otac 11-godišnjeg učenika petog razreda za Danas.hr.

‘To nije sad, to je unazad 10, 15 godina tako’

Kako su opisali, tako se prema njemu ponašala učiteljica hrvatskog jezika koja mu je redovito, pred cijelim razredom govorila: ‘Mama će te se sramiti sad, zvat ću ti tatu, ti ćeš iz sljedećeg kontrolnog dobiti jedan’. Roditelji govore kako se učiteljica prema djetetu ponašala jako bezobrazno, omalovažavala ga je i ponižavala pred cijelim razredom.

Istaknuli su da se nije tako ponašala samo prema njemu. Na meti su joj, prema tvrdnjama roditelja, bili i drugi učenici, a roditelji su svoja iskustva podijelili u WhatsApp grupi.

– Ona ima učenike miljenike, a koji nisu miljenici, prema njima se tako odnosi. I to nije sad, to je unazad 10, 15 godina tako, rekao je djetetov otac.

Izdvojeni članak
Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića tučnjava

Slučaj Strojarska: ‘Učenici su trebali biti izbačeni iz škole, a profesor je trebao dobiti otkaz’

Ispisali dijete na preporuku liječnika

Oglasila se i Agencija za odgoj i obrazovanje, kojoj je otac sve prijavio, a iz koje su potvrdili zaprimanje pritužbe za Danas.hr.

– Nemamo saznanja je li Prosvjetna inspekcija Ministarstva znanosti i obrazovanja zaprimila prijavu. Ne možemo javno iznositi pojedinosti navedene prijave zbog zaštite dobrobiti djeteta. Viša savjetnica Agencije koja je zaprimila predmet na postupanje obavlja sve poslove u svojoj nadležnosti. Postupak je u tijeku. Škola je obaviještena, ravnatelj škole potvrdio je primitak obavijesti i dostavio traženo pisano očitovanje o slučaju. Više savjetnice Agencije će obaviti stručno-pedagoški nadzor u najkraćem mogućem roku, poručili su iz AZOO-a za Danas.hr.

Otac govori kako su na preporuku obiteljskog liječnika svoje dijete ispisali iz škole. Ravnatelj nije htio stati pred kameru, tek je poručio da je postupanje u tijeku, utvrđuju se sve činjenice i da do tada ne može ništa komentirati.

Izdvojeni članak
policajac stavlja lisice muškarcu kojeg uhićuje

Profesor povijesti iz Slavonije godinama spolno zlostavljao sina i suprugu: Dobio 19 mjeseci zatvora

Učiteljica se nije odazvala na konzultacije, iako po Pravilniku mora

Roditelji su, tvrde, učiteljicu zvali na konzultacije, no nije se odazvala. Obratili su se razredniku, školskom pedagogu i ravnatelju, a na posljednjem sastanku pojedini učitelji su im poručili da nitko nikada nije dobio otkaz na osnovu izlaska inspekcije.

– Ne treba se odlaziti ravnatelju niti pedagogu jer oni tu ne mogu ništa napraviti, nego su učitelji ti koji su šefovi u razredu, a što se tiče nekih roditelja koji zovu i prijete inspekcijama, oni kažu da inspekcija dođe, ode i nitko nikad nije dobio otkaz na osnovu izlaska inspekcije, rekao je otac ispisanog učenika za Danas.hr.

Treba naglasiti kako Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi u članku 14. o Pravima i obvezama roditelja propisuje da ‘roditelj ima pravo od razrednika zatražiti individualni informativni razgovor s predmetnim nastavnikom’ te da ‘ima pravo izvijestiti ravnatelja ako mu razrednik ili predmetni učitelj/nastavnik odbija dati pravodobne i potrebne obavijesti o uspjehu njegovoga djeteta’.

Izdvojeni članak
online nastava profesor

Maltretiranje, seksizam, loše ocjene: Naši novinari se prisjetili profesora iz škole

Jedina mjera koju je dobila je to da više ne može biti razrednica

Zbog prozvane učiteljice inspekcija je u školi, tvrde roditelji za Danas.hr, bila već četiri ili pet puta, ali ništa se nije poduzelo. Otac ističe kako je samo dobila jednu mjeru – to da više nema pravo biti razrednica, ali napominje kako je to jedino što je od inspekcije dobila. Roditelji ipak nade polažu u djelotvornost institucija i da nijedno dijete poput njihova neće biti primorano tražiti obrazovanje u drugoj školi.

– Očekujem da nadležne institucije učine nešto da se to više ne događa nijednom djetetu jer moje dijete nije prvo, ali nadam se da će biti zadnje da se tako ponašaju, zaključuje otac za Danas.hr.