Pretraga

Natječaj za 5 mjesta u ERS-u produljen za 30 dana jer povjerenstvo Dijane Vican 42 dana nije radilo baš ništa

A- A+

Pavo Barišić u naslijeđe Blaženki Divjak ostavio je pravi vrući krumpir. Cjelovita kurikularna reforma zapetljala se i stala prošle godine, a sada ju još uvijek nema tko provoditi. Ekspertna radna skupina, čiji bi to posao trebao biti, još uvijek nije kompletirana, a neće ni biti sljedećih 30 dana. Popunjavanje 5 praznih mjesta u ERS-u čekat ćemo idućih 30 dana jer Povjerenstvo Dijane Vican puna 42 dana nije radilo baš ništa. Umeđuvremenu, još je jedno mjesto u ERS-u upražnjeno ostavkom Loretane Farkaš, dok član Mirko Ruščić ne udovoljava uvjetima natječaja za mjesto na koje je izabran. Povrh svega toga, cijeli inicijalni natječaj je upitan zbog iznimno netransparentnih okolnosti u kojima je proveden. U najboljem slučaju, za 30 dana imat ćemo tek 10 od 12 članova ERS-a.

Dijana Vican foto: UniZadar i srednja.hr

Izdvojeni članak

Članica ERS-a Loretana Farkaš podnijela ostavku: ‘Ne može dobro završiti kad netko s prosvjeda zasjeda na ministarsko mjesto’

Natječaj za pet upražnjenih mjesta u Ekspertnoj radnoj skupini za provođenje Cjelovite kurikularne reforme produljuje se za dodatnih 30 dana, objavljeno je danas na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Radi se o natječaju za pet mjesta, odnosno, članova ERS-a oko kojih se pri prvom izboru 22. svibnja članovi Posebnog stručnog povjerenstva nisu mogli dogovoriti.

Istog je dana objavljen natječaj za pet kandidata ERS-a, no danas saznajemo da se natječaj produljuje za dodatnih 30 dana.

– Naime, kako se sjednica Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije nije održala u razdoblju od 22. svibnja do 4. srpnja 2017. godine, Povjerenstvo neće biti u mogućnosti u zadanome roku koji je predviđen Javnim natječajem obaviti odabir kandidata, stoji u obavijesti MZO-a.

Izdvojeni članak

Glasna tišina: Zašto MZO skriva informacije o radu Povjerenstva Dijane Vican i Matka Glunčića?

Još 30 dana čekanja jer se 42 dana nije radilo ništa

Iz ovog dijela priopćenja, iščitava se jasan razlog gubitka još 30 dana – Povjerenstvo Dijane Vican, zaduženo za izbor članova ERS-a više od mjesec dana uopće se nije sastalo, odnosno, nije radilo baš ništa. Sjednice Povjerenstva saziva njegova predsjednica Vican pa ostaje nejasno zašto niti jednu nije sazvala u puna 42 dana. Sve to još je nejasnije činjenicom da su u međuvremenu mediji otkrili da jedan od izabranih kandidata Mirko Ruščić ne udovoljava uvjetima natječaja za mjesto na koje je izabran, a uz to, 17. lipnja članica Loretana Farkaš podnijela je ostavku.

I tako je, dok Vican nije sazivala sjednicu svog Povjerenstva, ERS ostao bez jedne članice, jedan član ne udovoljava natječaju i potrebno ga je razriješiti, a još je pet mjesta u ERS-u zjapilo prazno. Za 30 dana trebali bismo dakle znati pet novih članova ERS-a, no bit će potrebno popuniti mjesto Loretane Farkaš, ali i ‘spornog’ Mirka Ruščića.

Izdvojeni članak

Pala prva ostavka nakon imenovanja nove voditeljice Cjelovite kurikalarne reforme i članova timova

Cijeli natječaj sporan: Vrući krumpir u rukama ministrice Divjak

Podsjetimo kako je i cijeli postupak izbora Ekspertne radne skupine doveden u pitanje i uistinu predstavlja vrući krumpir u rukama ministrice Divjak. Štoviše, pretvorio se u prvoklasno političko pitanje. Na iznimnu netransparentnost u provedbi natječaja upozoravali su neki od članova Posebnog stručnog povjerenstva, Josip Milat zbog toga je dao ostavku, a Vedran Mornar za srednja.hr tada je detaljno pojasnio iznimno netransparetne okolnosti natječaja i izbora novih članova ERS-a.

Sporni natječaj često se spominjao i u vrijeme preslagivanja HDZ-a i HNS-a, kada je u konačnici HNS-u pripalo Ministarstvo obrazovanja, na čelo kojeg je došla nestranačka Blaženka Divjak. Od svojih prvih istupa u medijima o natječaju, Divjak tvrdi kako je potrebno provesti reviziju natječaja, utvrditi što se s njime dogodilo i potom eventualno povući neke poteze. Kako su već pisali mediji, postupak revizije još je uvijek u tijeku i čeka se njegov ishod. Istovremeno, čeka ga i više od 20.000 građana koji su 1. lipnja prosvjedovali i, između ostaloga, tražili poništenje natječaja za članove Ekspertne radne skupine.