Pretraga

Ne znate što upisati? Evo kojih radnika nedostaje u vašoj županiji i s kojim zanimanjima nećete čamiti na burzi

A- A+

Upisi u prve razrede srednjih škola počeli su u utorak, a u škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne samouprave moći će se upisati 45.197 učenika. Iako je većina svoju odluku možda već donijela, ona ne mora biti konačna jer se škole u sustavu NISpuSŠ mogu prijavljivati sve do 10. srpnja. Za one koji oko odabira srednje još uvijek nisu sigurni, Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je brošure za pet hrvatskih regija. U brošurama su opisane mogućnosti upisa kao i najtraženija zanimanja u pojedinim županijama.

Velika odluka nalazi se pred 39 tisuća hrvatskih osmaša – ovih dana intenzivno razmišljaju o tome koju srednju školu upisati. U toj odluci mnogima bi mogle pomoći brošure koje je ovih dana izdao Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Pet brošura za pet regija

Izdvojeni članak

Nedostaje mesara i kuhara, a ekonomisti su višak: Provjerite koja su deficitarna zanimanja za 2018. u svakoj od županija

Što je sve važno pri donošenju odluke oko upisa, koja su zanimanja najtraženija u vašoj županiji i kako doći do stipendija – samo su neka od pitanja na koja osmaši i njihovi roditelji mogu dobiti odgovore čitajući HZZ-ove brošure.

– U cilju informiranja o mogućnostima školovanja u srednjim školama na području Republike Hrvatske Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje regionalne brošure za pet Hrvatskih regija o mogućnostima upisa učenika u srednje škole. U brošurama se nalaze opisi zanimanja, informacije o uvjetima upisa, stipendijama, školama i programima obrazovanja, učeničkim domovima, najtraženijim zanimanjima te uslugama profesionalnog usmjeravanja Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, poručuju iz HZZ-a.

Brošure su podijeljene u pet regija – sjeverozapadna, slavonska, središnja, primorska i dalmatinska, a svaka od njih objedinjuje od tri do pet okolnih županija.

U većini županija najtraženiji su prodavači i konobari

Upisi u srednje škole važna su odluka koja uvelike određuje daljnji životni put osobe pa je pritom, osim vlastitih želja, izrazito važno pratiti i mogućnosti zapošljavanja koje buduće zanimanje nudi. Kako smo spomenuli, ove brošure između ostalih, odgovaraju upravo na to pitanje.

Izdvojeni članak
kuhar flambira odrezak

U sezoni kronično nedostaje kuhara, a dvije županije koje upisuju najviše svojih đaka u taj smjer turizmom se ni ne bave

Iz brošure se tako može saznati kako su u Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Varaždinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji najtraženiji radnici bili prodavači i konobari. U ovoj regiji u 2017. nedostajalo je i bravara, tesara, vozača teretnih vozila te medicinskih sestara.

U slavonskoj regiji koja u brošuri HZZ-a objedinjuje Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, također nedostaje konobara i prodavača. Traženi su radnici i zavarivači te bravari, a u deficitarna zanimanja ulaze još i medicinske sestre te zidari.

Na području Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Zagrebačke županije te Grada Zagreba, situacija je ista. Najtraženiji su ponovno konobari, prodavači i medicinske sestre. Nedostaje još i kuhara te čuvara. U Sisačko-moslavačkoj nedostajalo je i maturanata gimnazije, a u Gradu Zagrebu ekonomskih službenika.

Ne iznenađuje previše da su konobari i prodavači najtraženiji radnici i u Istarskoj, Ličko-senjskoj te Primorsko-goranskoj županiji. Na tom primorskom dijelu Lijepe naše nedostaje i kuhara, recepcionara, medicinskih sestara te čuvara. Ista zanimanja, prema podacima HZZ-a, deficitarna su na području Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Ovakve i slične podatke važne pri upisu u srednje škole možete pronaći u brošurama HZZ-a na poveznici.

Više o upisima u srednje škole

Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr.

Koja su zanimanja trenutno deficitarna i u kojima u vašoj županiji nedostaje radne snage, doznajte ovdje.