Pretraga

Nemar Ministarstva obrazovanja: Zaboravili na isplatu novca za udžbenike najsiromašnijm obiteljima

A- A+

U proračunskoj stavci Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurana su sredstva za sufinanciranje školskih udžbenika djeci čija je obitelj korisnik socijalne pomoći. Riječ je o ukupno 4,5 milijuna kuna. No, tri tjedna otkako je počela nova školska godina, novac za udžbenike tim obiteljima nije isplaćen.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Kako piše Jutarnji list, više od 8.000 korisnika socijalne pomoći nije primilo sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijuna kuna namijenjena sufinanciranju školskih udžbenika. Postupak dodjele sredstava u nadležnosti je Ministarstva znanosti i obrazovanja. MZO je za Vladu trebao pripremiti službenu odluku o sufinanciranju nabave udžbenika za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola iz ove ranjive populacije.

Izdvojeni članak

Kreće ‘Škola za život’: Kasne udžbenici i laptopi, negdje u pomoć uskaču roditelji, no ravnatelji su entuzijastični

Tu odluku potom usvaja Vlada, nakon čega centri za socijalnu skrb unose u sustav podatke o djeci, odnosno korisnicima naknade. Podaci se unose u aplikaciju MZO-a, a nakon što centri prime e-mail Ministarstva znanosti i obrazovanja o potrebi unosa podataka. Kako su za Jutarnji list pojasnili u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, taj e-mail centri za socijalnu skrb još uvijek nisu zaprimili.

Ministrica Blaženka Divjak priznala je da je do greške došlo u Ministarstvu kojega ona vodi, te se ispričala zbog ‘birokratiziranosti i tromosti sustava’.

– Odmah sam zatražila očitovanje odgovornih službi za kašnjenje. Odluka će biti donesena na sjednici Vlade u četvrtak i sva sredstva bit će isplaćena roditeljima kao i prijašnjih godina, tako da molim za još samo malo strpljenja, kazala je Divjak

Ministrica je dodala i da će ‘osobno razgovarati i s dužnosnicima i s načelnicima nadležnih uprava kako se ovakvo kašnjenje ne bi ponovilo.’

Prošle godine naknada za sufinanciranje udžbenika obiteljima koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu lani je stigla u prvoj polovini rujna. Vedrana Mitrović, majka troje djece i korisnica naknade zbog novonastalog se problema obraćala na sve moguće adrese, ali odgovor o tome zašto novca nema nije dobila.

– Je li ičije dijete političara zajedno s roditeljima moralo ići u berbu lavande i grožđa da bi zaradilo za dva-tri udžbenika? Jer mama od 2200 kuna i pokoje dnevnice, ako je uspije zaraditi, ne može kupiti udžbenike za troje djece. Najstarije dijete sa mnom se pržilo na suncu da bismo zaradili za par knjiga. Vjerujem u obrazovanje, radimo sve da bismo osigurali djeci budućnost, da ne budu kao mi, ali ovo me ljuti jako jer nas ignoriraju, zaključuje majka troje školaraca, prenosi Jutarnji list.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap