Pretraga

Nemar Ministarstva obrazovanja: Zaboravili na isplatu novca za udžbenike najsiromašnijm obiteljima

A- A+

U proračunskoj stavci Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurana su sredstva za sufinanciranje školskih udžbenika djeci čija je obitelj korisnik socijalne pomoći. Riječ je o ukupno 4,5 milijuna kuna. No, tri tjedna otkako je počela nova školska godina, novac za udžbenike tim obiteljima nije isplaćen.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Kako piše Jutarnji list, više od 8.000 korisnika socijalne pomoći nije primilo sredstva u ukupnom iznosu od oko 4,5 milijuna kuna namijenjena sufinanciranju školskih udžbenika. Postupak dodjele sredstava u nadležnosti je Ministarstva znanosti i obrazovanja. MZO je za Vladu trebao pripremiti službenu odluku o sufinanciranju nabave udžbenika za potrebe učenika osnovnih i srednjih škola iz ove ranjive populacije.

Izdvojeni članak

Kreće ‘Škola za život’: Kasne udžbenici i laptopi, negdje u pomoć uskaču roditelji, no ravnatelji su entuzijastični

Tu odluku potom usvaja Vlada, nakon čega centri za socijalnu skrb unose u sustav podatke o djeci, odnosno korisnicima naknade. Podaci se unose u aplikaciju MZO-a, a nakon što centri prime e-mail Ministarstva znanosti i obrazovanja o potrebi unosa podataka. Kako su za Jutarnji list pojasnili u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, taj e-mail centri za socijalnu skrb još uvijek nisu zaprimili.

Ministrica Blaženka Divjak priznala je da je do greške došlo u Ministarstvu kojega ona vodi, te se ispričala zbog ‘birokratiziranosti i tromosti sustava’.

– Odmah sam zatražila očitovanje odgovornih službi za kašnjenje. Odluka će biti donesena na sjednici Vlade u četvrtak i sva sredstva bit će isplaćena roditeljima kao i prijašnjih godina, tako da molim za još samo malo strpljenja, kazala je Divjak

Ministrica je dodala i da će ‘osobno razgovarati i s dužnosnicima i s načelnicima nadležnih uprava kako se ovakvo kašnjenje ne bi ponovilo.’

Prošle godine naknada za sufinanciranje udžbenika obiteljima koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu lani je stigla u prvoj polovini rujna. Vedrana Mitrović, majka troje djece i korisnica naknade zbog novonastalog se problema obraćala na sve moguće adrese, ali odgovor o tome zašto novca nema nije dobila.

– Je li ičije dijete političara zajedno s roditeljima moralo ići u berbu lavande i grožđa da bi zaradilo za dva-tri udžbenika? Jer mama od 2200 kuna i pokoje dnevnice, ako je uspije zaraditi, ne može kupiti udžbenike za troje djece. Najstarije dijete sa mnom se pržilo na suncu da bismo zaradili za par knjiga. Vjerujem u obrazovanje, radimo sve da bismo osigurali djeci budućnost, da ne budu kao mi, ali ovo me ljuti jako jer nas ignoriraju, zaključuje majka troje školaraca, prenosi Jutarnji list.