Pretraga

Imenovana Jokićeva nasljednica i 7 članova Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu: Za 5 mjesta ponavlja se javni natječaj

A- A+

Na današnjoj sjednici Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, odlučeno je o voditeljici i sastavu Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme. Na mjestu voditelja ERS-a, nakon skoro godinu dana, Borisa Jokića zamijenit će Jasminka Buljan Culej, koja na tu poziciju dolazi s mjesta savjetnice ministra obrazovanja Pave Barišića. Prethodno, Bulan Culej radila je u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja kao načelnica istraživačko-razvojnog odjela Centra.

Jasminka Buljan Culej foto: Dora Kršul|srednja.hr

Izdvojeni članak

Vlada se sjetila nakon godinu dana: Kreće izbor za Jokićevog nasljednika

Imenovani su i članovi Ekspertne radne skupine: Gordana Lešin, Dubravka Brezak Stamać, Sonja Rupčić Petelinc, Robert Kuhar, Mirko Ruščić, Ružica Vuk, Loretana Farkaš, dok će se za pet slobodnih mjesta natječaj ponoviti.

Nakon što je prošle godine u lipnju tadašnji ministar obrazovanja razriješio s dužnosti Ekspertnu radnu skupinu za provedbu Cjelovite kurikularne reforme, na čelu s Borisom Jokićem, do danas Ekspertna radna skupina nije postojala. Štoviše, tek je 30. siječnja ove godine imenovano novo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Tada je premijer Plenković u Povjerenstvo imenovao 11 članova, od kojih je za predsjednicu Povjerenstva imenovana Dijana Vican, rektorica zadarskog sveučilišta.

Izdvojeni članak

Danas 5. sjednica Povjerenstva za Strategiju: Još uvijek ni riječi o tome ide li kurikularna reforma dalje

Peripetije oko same odluke o osnivanju nove Ekspertne radne skupine

Povjerenstvo za Strategiju do svoje pete sjednice nije raspravljalo o osnivanju Ekspertne radne skupine za provođenje CKR, iako je u Odluci Vlade RH od 26. siječnja ove godine bilo jasno naznačeno kako je jedna od zadaća Povjerenstva i ustrojavanje ERS-a. Obeshrabrujuće su bile i izjave predsjednice Povjerenstva Vican, koja je u javnim istupima tvrdila da ‘nositelji reforme nisu stručne skupine, radne skupine, ekspertne skupine, povjerenstva i druge formacije’. Ipak, na 5. sjednici Povjerenstva za Strategiju održanoj 15. ožujka, dio je članova raspravu usmjerio na potrebu osnivanja i mogući ustroj nove Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme.

Od tada, formirani su uvjeti za voditelja i članove ERS-a, a javni natječaj za ustroj Ekspertne radne skupine raspisan je početkom travnja. Ustroj novog ERS-a definiran je na voditelja/icu i dvanaest članova. Javni je natječaj za ERS bio otvoren do 21. travnja, a početkom svibnja Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je kako je na natječaj pristiglo ukupno 125 prijava, od kojih 11 za voditelja Ekspertne radne skupine. Svoju je kandidaturu za ERS potvrdio bivši voditelj Boris Jokić, a kasnije su mediji, što službeno, što neslužbeno, doznali kako su se na natječaj za voditelja prijavili i Gordana Rusak, Mario Grčević, Jasminka Buljan Culej te Loretana Farkaš.

Odabir članova vršilo je Povjerenstvo za odabir voditelja i članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme, čiji sastav Ministarstvo nikada nije javno objavilo. Prijedlog odabira Povjerenstvo je uputilo na potvrdu Povjerenstvu za Strategiju na čelu s Dijanom Vican. Na današnjoj, 13. sjednici Povjerenstva za Strategiju, odlučeno je o voditeljici i članovima nove Ekspertne radne skupine.

Danas su iz Ministarstva priopćili o novoj voditeljici i članovima Ekspertne radne skupine. Prije no što ih predstavimo, ističemo kako Srednja.hr od Ministarstva direktno nije dobila službeno priopćenje, već su nam ga proslijedili kolege novinari drugih medija.

Izdvojeni članak

Predsjednica Povjerenstva za Strategiju: Kurikularna reforma u potpunosti se uvažava

Nova voditeljica ERS-a ministrova je savjetnica i zadovoljna je stanjem u obrazovnom sustavu

Kako stoji u priopćenju iz Ministarstva, za voditeljicu ERS-a izabrana je Jasminka Buljan Culej, savjetnica ministra Pave Barišića. Buljan Culej prethodno je radila u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja kao načelnica istraživačko-razvojnog odjela Centra. Široj javnosti predstavila se u prosincu prošle godine, gostujući na N1 televiziji i komentirajući rezultate PISA istraživanja. Tada je rekla kako rezultati PISA istraživanja nisu porazni te da su naši učenici u čitalačkoj pismenosti postigli izvanprosječne rezultate. Komentirala je tada i kurikularnu reformu, rekavši kako se, što se tiče obrazovanja, bez politike ne može razmišljati.

– Kurikularna reforma nije zaustavljena. Ona je u procesu kada se trebaju donijeti odluke u kojem smjeru dalje krenuti. Treba najprije pitati stručnjake, utemeljiti na rezultatima istraživanja koji su nam dostupni i onda donijeti strateške ciljeve u kojem smjeru ta kurikularna reforma treba ići. Veliki kurikularni zahvati koji se tiču svih predmeta na svim razinama ne tiču se uspjeha. Pristup koji dovodi do uspjeha je postupno unapređenje pojedinih predmeta, kazala je tada Buljan Culej za N1.

Na državnom stručnom skupu ravnatelja osnovnih i srednjih škola u veljači ove godine, Buljan Culej je pak ustvrdila kako ‘možemo biti zadovoljni stanjem u obrazovnom sustavu’, kako prenosi Politika plus. To je potkrijepila rezultatima već spomentog PISA istraživanja za koje tvrdi da nisu katastrofalni.

Izdvojeni članak

Pročitajte životopise 11 članova Povjerenstva koji nastavljaju s reformom školstva

Buljan Culej ističe se predavanjima o posebnosti razvoja djevojčica i dječaka

Za portal narod.hr, Buljan Culej govorila je o posebnostima razvoja i individualnom pristupu odgoja djece te važnosti obitelji za njihov razvoj i razvoj zajednice u cijelosti. Pričajući o posebnosti razvoja djevojčica i dječaka, rekla je da je važno individualno pristupiti odgoju i obrazovanju djece, uz uvažavanje posebnosti ovisno o spolu.

Sa sličnom temom održala je i predavanje na konferenciji udruge U ime obitelji u listopadu prošle godine. Naziv njenog predavanja bio je ‘Djevojčice i dječaci: različiti pristupi u odgojno-obrazovnom procesu’. O različitosti djevojčica i dječaka održala je predavanje i u Osnovnoj školi Ružičnjak, prvoj osnovnoj školi za djevojčice u Hrvatskoj.

Spomenimo i kako je sudjelovala u radu ogranka regije Zagreb političke stranke Nacionalni forum Nikice Gabrića.

Izdvojeni članak

Neobičan potez Vlade: Istom odlukom ukinuto pa osnovano jedno te isto tijelo

Sukob interesa u izboru Buljan Culej za voditeljicu ERS-a?

U objavi imena članova i voditeljice nove Ekspertne radne skupine, Ministarstvo nije objavilo akcijski plan na temelju mjera Strategije koji je Buljan Culej, prilikom prijave za voditeljicu ERS-a, bila dužna dostaviti u prijavi na javni natječaj. Prije dva dana od Ministarstva smo zatražili dostavu akcijskih planova svih prijavljenih kandidata za voditelja ERS-a, uključujući i onaj Buljan Culej.

Kako piše Index.hr, na današnjoj sjednici Povjerenstva na kojoj su izabrani voditeljica i članovi ERS-a, za Buljan Culej je glasalo šest članova Povjerenstva, a četvero ih je bilo za izbor Borisa Jokića. Za Buljan Culej glasovali su Ivica Kostović, Milena Žic Fuchs, Vilmica Kapac, Dijana Vican, Drago Šubarić i Miroslav Radman, koji se danas prvi puta pojavio na sjednici Povjerenstva čiji je član. S druge strane, za Jokića su bili Vedran Mornar, Josip Milat, Slobodan Uzelac i Davor Romić. Pero Lučin bio je suzdržan u glasovanju.

Index ističe još jednu zanimljivost. Buljan Culej, kao savjetnica ministra obrazovanja, ušla je u izbor za voditeljicu ERS-a kao zaposlenica MZO-a, „a usto je izbornu komisiju koja je izvorno odlučivala o kandidatima činilo pet članova od kojih su dvoje njezini kolege iz kabineta“, piše Index.hr iz čega se daje naslutiti priča o potencijalnom sukobu interesa prilikom izbora na poziciju voditeljice ERS-a.

Izdvojeni članak

ERS traži odbacivanje Izvješća o kurikularnoj reformi, za koje ni danas ne znamo tko ga (ni)je potpisao

U ERS ušla jedna od Jokićevih suradnica, jedna od članica pokretačica peticije podrške ministru Barišiću

Za članicu ERS-a u kategoriji stručnjak u odgoju i obrazovanju, u potkategoriji rani i predškolski odgoj i obrazovanje, potvrđena je dr. sc. Gordana Lešin, ravnateljica Dječjeg vrtića Milana Sachsa. U prosincu prošle godine nagrađena je godišnjom nagradom Ivan Filipović za predškolski odgoj i obrazovanje.

U kategoriji stručnjak u odgoju i obrazovanju u potkategoriji gimnazije za članicu ERS-a potvrđena je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, profesorica i književnica, ali i jedna od kandidatkinja s HDZ-ove liste na lokalnim izborima.

U kategoriji stručnjak u odgoju i obrazovanju u potkategoriji strukovne škole za članicu ERS-a potvrđena je Sonja Rupčić Petelinc, profesorica kemije iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

U kategoriji stručnjak u odgoju i obrazovanju u potkategoriji umjetničke škole za člana ERS-a potvrđen je dr. art. Robert Kuhar. Od 1998. godine radi u Srednjoj školi Bedekovčina kao profesor stručnih predmeta iz crtanja, slikanja i oblikovanja. Od 2003. do 2005. predavao je u ŠUDiGO-u u Zaboku, na odjelu dizajnera keramike.

U kategoriji stručnjak s nastavničkih studija za člana ERS-a potvrđen je doc. dr. sc. Mirko Ruščić, biolog sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Kritizirao je kurikulum Biologije izrađen u sklopu CKR, a kako prenosi Glas Slavonije, rekavši kako ima dojam da kurikulum ne služi tomu da stvori red i jasnoću, već kaos i prostor za manipulaciju.

U kategoriji stručnjak iz područja prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM) za članicu ERS-a potvrđena je doc. dr. sc. Ružica Vuk s geografskog odsjeka PMF-a. Vuk je bila članica i prethodne Ekspertne radne skupine na čelu s Jokićem.

U kategoriji stručnjak iz društveno-humanističkog područja, za članicu ERS-a potvrđena je prof. dr. sc. Loretana Farkaš, dekanica Filozofskog fakulteta u Osijeku, poznata kao i jedna od pokretačica peticije podrške ministru Barišiću tijekom afere plagijat.

Izdvojeni članak

Ministarstvo taji tko je sve potpisao Izvještaj o reformi kurikuluma: Barem jedna osoba nije

Za pet nepopunjenih mjesta ponavlja se javni natječaj: Ministar u cijelosti prihvatio prijedlog Povjerenstva o članovima ERS-a

Kako stoji u priopćenju iz MZO-a, u kategorijama stručnjak u odgoju i obrazovanju u potkategoriji osnovna škola, stručnjak iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT), dva znanstvenika iz područja odgoja i obrazovanja te stručnjak iz Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu potvrđeni kandidati. Za nepopunjena mjesta iz tih kategorija Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponovit će javni natječaj.

Prijedlog Posebnoga stručnog povjerenstva ministar Barišić prihvatio je u cijelosti te i donio Odluku o imenovanju voditelja i sedmero članova Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme.