Pretraga

Nevjerojatno: Hrvati peru zube jednom u pet dana, a čak svako dijete ima četiri pokvarena zuba

A- A+

Svjetska stomatološka organizacija svake godine 20. ožujka obilježava Svjetski dan oralnoga zdravlja kako kako bi upozorila na važnost zdravlja usne šupljine. Statistike pokazuju da u Europi jedino Bugari imaju pokvarenije zube od Hrvata.

Već u najmlađoj dobi svaki četvrti zub djeteta je pokvaren. Prema rezultatima osmogodišnjeg istraživanja, odnosno provođenja preventivnih programa dvanaestogodišnji učenici u Primorsko-goranskoj županiji u prosjeku imaju 1,32 pokvarena zuba. Na državnom nivou, taj je broj trostruko veći, prenosi Novi list.

Hrvati peru zube svaki peti dan

Kada je u pitanju usna šupljina, higijenske navike Hrvata su iz godine u godinu izuzetno poražavajuće. Zube peremo svaki peti dan, a godišnje samo jednom promijenimo četkicu za zube. Prema tome, nakon Bugara, nalazimo se na samom dnu europske ljestvice kada je oralno zdravlje u pitanju. 

Kada gledamo razvijenije europske zemlje, onda dolazimo do podatka da tamo u prosjeku ljudi imaju manje od jednog karijesa. Većina stomatologa nebrigu oko oralnog zdravlja krivi neznanje. Održavanje oralne higijene ne podrazumijeva samo kratkotrajno pranje zubiju, već i njihovo redovito pranje, korištenje sitnih interdentalnih četkica te redoviti posjet stomatologu koji podrazumijeva minimalni odlazak barem dva puta godišnje. 

Uznemirujuća je činjenica da čak 80 posto populacije boluje od neke vrste paradentalne bolesti, a čak 90 posto populacije ima problema s karijesom. Veliki broj Hrvata ili ne posjećuje stomatologa redovito ili ga posjećuje isključivo ako krene duže vrijeme osjećati zubne probleme, a 11 posto Hrvata čak niti nema svog stomatologa.

Više od sedam stotina bakterija nalazi se samo u usnoj šupljini

Najviše anaerobnih bakterija ima na jeziku, između zubiju i ispod zubnog mesa pa tako u ustima živi više od sedam stotina bakterija. 

Činjenica da je potrebno samo dvije sekunde nakon pranja zubiju da se nakupe prve bakterije trebale bi svima jasno dati do znanja kolika je važnost redovite oralne higijene. Ono što većina Hrvata zasigurno ne zna je podatak da bi dijete već sa šest mjeseci trebalo posjetiti zubara.

Stomatološke inicijative popravljaju oralnu sliku Hrvatske

Izdvojeni članak

Znate li čime perete zube? Pripazite da vaša pasta ne sadrži ove štetne sastojke

Izdvojeni članak

Žuti zubi i obračun s njima

Stomatološki fakultet sveučilišta u Zagrebu redovito radi na poboljšanju oralnog zdravlja, a Hrvoje Brkić, dekan fakulteta za Srednju.hr otkrio je kako kroz razne aktivnosti pokušavaju osvijestiti građane o važnosti oralnog zdravlja. 

– Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu na poboljšanju oralnog zdravlja radi 365 dana u godini. Svi pregledi usne šupljine koje izvodimo unutar Klinike za stomatologiju KBC-a Zagreb su besplatni za osiguranike HZZO- a ili neke druge osiguravajuće kuće, kazao je dekan Brkić. 

U Rijeci se već osam godina provodi program oralnog zdravlja djece i mladih. U Primorsko goranskoj županiji pokrenut je projekt ‘Zdravi zubi – sretan dječji osmijeh’ koji uključuje predškolce, školarce i trudnice, a cilj mu je unapređenje oralnog zdravlja djece u županiji te osvijestiti roditelje. U osmogodišnjem programu stomatološki stručnjaci uspjeli su spustiti indeks zubnih oboljenja kod učenika petih razreda. 

Zagrebački dekan Hrvoje Brkić rekao nam je kako su uoči Svjetskog dana oralnog zdravlja na fakultetu svim kolegama praktičarima poklonili elektronsku knjigu ‘Priručnik za zdravstvene djelatnike prilikom rada sa slijepim i slabovidnim pacijentima u nakladi Stomatološkog fakulteta, Udruge slijepih i slabovidnih te Gradskog ureda za zdravstvo’, a iz Udruge studenata dentalne medicine u Zagrebu kažu kako nas kroz vikend očekuju razna edukativna događanja. Pod geslom poruke Sve počinje ovdje; zdrava usta; zdravo tijelo ovog će vikenda studenti stomatologije u prostorijama Studentskog centra svim zainteresiranima pružit će sve informacije koje su vezane uz oralno zdravlje. 

– Primarni cilj nam je informirati širu javnost o utjecaju oralnog zdravlja na cijeli organizam. Kako je karijes jedna od najčešćih bolesti svijeta, cilj nam ga je spriječiti, tako da ćemo na modelima čeljusti pokazivati kako se na pravilan način održava oralna higijena, a zainteresirani će moći i sami pokušati, otkrila nam je Matea Bunjevac iz Udruge studenata dentalne medicine, te je dodala kako sve sudionike očekuje puno zabave, zanimljivih i poučnih aktivnosti, a sve začinjeno čime drugim nego osmijehom.