Pretraga

Tko češće pere zube – cure ili dečki? Istraživanje otkrilo zabrinjavajuće rezultate za jedan spol

A- A+

Uoči Dana oralnog zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio dio rezultata istraživanja o zdravstvenom ponašanju mladih iz 2018. Objavljeni rezultati odnose se na pitanje o učestalosti redovitog pranja zubi, a pokazuju razliku između učenika i učenica u dobi od 11, 13 i 15 godina.

Scena iz filma ‘Bring it on’; screenshot: YouTube

U najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih (engl. Health Behaviour in School-aged Children; HBSC) provedenom 2018. učenici i učenice iz Hrvatske u dobi od 11, 13 i 15 godina odgovarali su, između ostaloga, na pitanje ‘Koliko često pereš zube?‘. Rezultati pokazuju da su po pitanju higijene zubi i usne šupljine djevojčice daleko odgovornije.

Djevojke češće peru zube od mladića

Više od jednom dnevno zube pere 60,6 % dječaka i 71,1% djevojčica u dobi od 11 godina. Postotak dječaka u dobi od 13 godina koji peru zube više od jednom dnevno nešto je niži i iznosi 52,3 %, dok je za djevojčice viši i iznosi 77,1 %. Da više od jednom dnevno pere zube odgovorilo je tek 53,7 % dječaka i 76,3 % djevojčica u dobi od 15 godina, podaci su to koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Drugim riječima, gotovo svaki drugi 15-godišnjak zube u prosjeku opere jednom ili nijednom dnevno.

Pozitivno je za obje skupine da je kronološki gledano kultura pranja zubi porasla kroz godine.

– Tako 2002. godine petnaestogodišnjaci najmanje peru zube, samo njih  34,6%, a 2018. godine  najviše, ukupno  53,7 %.  Petnaestogodišnjakinje također pokazuju sličan uzlazni trend pranja zubi. Najmanje su prale zube 2002. godine, a najviše 2010. godine. Nakon blagog pada 2014. godine, ponovno se pokazuje pozitivni uzlazni trend. Učenice su osvještenije o oralnom zdravlju i potrebnoj oralnoj higijeni od učenika kroz cijeli promatrani period, ističu iz HZJZ-a.

‘Zdravlje usne šupljine se može reflektirati i na zdravlje cijelog organizma’

Izdvojeni članak

Studenti, ne zanemarujte svoj ‘kes’: Doznajte gdje i kada besplatno možete na pregled i popravak zuba

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. ožujka, s ciljem podizanja svijesti  o važnosti dobrog oralnog zdravlja te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja. Slogan ovogodišnje manifestacije je ‘Reci Aaa: Čuvajte zdravlje usne šupljine’. Njime se želi motivirati pojedince da nikada nije prerano ili prekasno početi paziti na oralno zdravlje.

– Oralno zdravlje se održava oralnom higijenom, prvenstveno četkanjem (pranjem) zubi. Ukoliko se ne provodi oralna higijena dolazi do najrasprostranjenijih bolesti na svijetu i to: karijesa, upale zubnog mesa i parodontitisa, ali zdravlje usne šupljine se može reflektirati i na zdravlje cijelog organizma. Na oralno zdravlje također utječu način života, fizičko okruženje, socijalni status, izobrazba, navike i rizična ponašanja – način prehrane, konzumacija alkohola i duhana te redoviti kontrolni pregledi, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Studenti uče građane o oralnom zdravlju

Izdvojeni članak

Student dizajna sam dizajnirao i na 3D printeru isprintao zubnu protezu

Svoje aktivnosti ovoga tjedna provodi i Javnozdravstveni odbor Stomatološkog fakulteta u Zagrebu, koji je dio Udruge studenata dentalne medicine. Oni već četvrtu godinu zaredom informiraju građane o pravilnom održavanju oralne higijene i o važnosti oralnog zdravlja u svim dobnim skupinama.

U srijedu, na sam Svjetski dan oralnog zdravlja informativna će se radionica studenata održati u OŠ Josipa Jurja Strossmayera, a potom od 12-14 sati i u Studentskom centru u Zagrebu te od 15-16 sati u Stomatološkoj poliklinici Zagreb (Perkovčeva).

U četvrtak od 11-13 radionice se održavaju na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, a u petak od 11-12 na stomatološkom. Istovremeno će se od 9-14 sati na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) odvijati veliko događanje za zainteresirane građane na kojemu će okupljeni moći doznati sve o pravilnom održavanju higijene zubi i usne šupljine.

Copy link
Powered by Social Snap