Pretraga

Znate li čime perete zube? Pripazite da vaša pasta ne sadrži ove štetne sastojke

A- A+

Svi koristimo pastu za zube, no pitanje je znamo li zaista čime točno peremo zube svakog dana te koje sastojke pritom unosimo u usta. Idući put kada budete kupovali pastu za zube, svakako provjerite sadrži li neke od ovih, iznimno štetnih sastojaka.

coldstreamnaturals.com

Iako zube čistimo prvenstveno četkicom, svi koristimo i pastu za zube. Zato je važno da je ona napravljena od sastojaka koji nisu štetni za našu usnu šupljinu. Ako vaša pasta za zube sadrži neke od ovih, štetnih sastojaka, obavezno je promijenite, piše About.

Izdvojeni članak

Do bijelih zubiju lako je doći na potpuno prirodne načine

Natrijev lauril sulfat

Ovaj sastojak služi osnaživanju zubne paste te pomaže pri pjenjenju kako biste dobili osjećaj čistoće u ustima. Ipak, štetan je te ima više loših strana, a neke od njih su činjenica kako izaziva rak i čireve u usnoj šupljini.

Abrazivi

Tipična pasta za zube obično sadrži oko 50 posto ovog sastojka. Agresivni abrazivi koji se nalaze pogotovo u zubnim pastama za izbjeljivanje zubiju, lako mogu oštetiti caklinu zuba. Zato biste trebali biti oprezni da ih u vašoj pasti nema u velikom postotku.

Izdvojeni članak

Neuroznanstvenici objasnili zašto se ljudi boje zubara

Natrijev fluorid

Dokazano je da fluor u malim dozama sprječava karijes, ali kada ga se unese previše u organizam, može imati štetne posljedice. Naročito su djeca sklona gutati zubne paste, pa lako može doći do trovanja, odnosno mučnine, povraćanja i proljeva, sadrži li pasta previše fluora.

Glicerin

To je uljasta supstanca koja se koristi i u većini krema, a ima je i u pasti za zube. Često je napravljena od prirodnih tvari, kao što je kokosovo ulje, no problem je što se lijepi za zube, pa je potrebno ispiranje i do nekoliko puta kako bi se uklonili. Ukoliko glicerin ostane na zubima, moglo bi doći do remineralizacije koja se inače događa prirodno, no na sporiji način.

Izdvojeni članak

Žuti zubi i obračun s njima

Bojila i triklosan

Mnoge se boje upotrijebljavaju u zubnim pastama, uključujući i jednu koja je povezana s poremećajima u ponašanju i drugim zdravstvenim problemima. Zove se triklosan te je antibakterijski sastojak koji se koristi u nekim pastama za zube, a dokazano je da ima štetne učinke na miševe i štakore, dok štetnost za ljude nije dokazana.