Pretraga

Nova ljestvica: Hrvatska među najvećim konzumentima kave

A- A+

U cijelom svijetu prosjek popijene kave po osobi na godinu iznosi 1,3 kilograma. Nova rang lista pokazuje kako je Hrvatska u samom vrhu ljestvice zemalja čiji stanovnici piju najviše ovog omiljenog napitka.

Kava je napitak bez kojeg većina ljudi na svijetu jednostavno ne može započeti dan. Kultura ispijanja tog toplog pića u Hrvatskoj je ljudima jako bitna, što dokazuje i posljednja tablica godišnje konzumacije kave po zemljama. Naime, Hrvatska se nalazi među zemljama čiji građani konzumiraju najviše kave.

Izdvojeni članak

Video: Otkrijte kako kava djeluje na naš mozak i može li nas ubiti prekomjerna konzumacija

Na listi od 86. zemalja, Hrvatska se nalazi na visokom osamnaestom mjestu, a po glavi stanovnika popije se godišnje 5,1 kilograma kave. U susjednoj Bosni i Hercegovini, poznatoj po pravoj turskoj ‘kafi’, popije se 6,2 kilograma kave po godini, a zbog toga je BiH na visokom desetom mjestu ove ljestvice.

Prva su mjesta zauzele skandinavske zemlje – vodeća je Finska, a nju slijede Norveška, Island, Danska, Nizozemska i Švedska. Srbija se smjestila na 21. mjesto, dok susjedna Slovenija drži 27. mjesto.

Najmanje se kave popije u Maroku, Maleziji, Urugvaju, Surinamu, Čileu i Puerto Ricu, manje od kilogram kave godišnje po glavi stanovnika.