Pretraga

Video: Otkrijte kako kava djeluje na naš mozak i može li nas ubiti prekomjerna konzumacija

A- A+

Dok jedni pod crnim zlatom podrazumijevaju naftu, drugima je to prijeko potrebna kava. Omiljeni crni napitak ima milijune pristaša diljem svijeta, a nerijetko je i glavni sastojak našeg doručka. Oni ovisniji čak ne mogu funkcionirati bez da ujutro u svoj organizam ne unesu potrebnu dozu kofeina. No je li to doista istina i kako naš mozak uopće funkcionira nakon što popijemo kavu, otkrijte u videu ASAP Sciencea.

www.manhattanlsat.com

Zamisliti dan bez minimalno jedne šalice kave milijunima ljudi diljem svijeta je nemoguće, a kamoli doista i izdržati 24 sata bez omiljenog crnog napitka. Mediji redovito pišu o štetnosti i pozitivnim stvarima koje nam kava donosi kao i na koji način treba dozirati konzumaciju iste. No, je li doista istina da nas kava razbuđuje, ili je sve to u našoj glavi?

Izdvojeni članak

Najbolji načini jutarnjeg razbuđivanja ne uključuju kavu

Kofein na kratke staze

ASAP Science se pobrinuo da nam još jednom slikovito i na zabavan način ponudi odgovor na pitanje kako kava utječe na naš mozak. Kofein je po svojoj strukturi jako sličan adenozinu – kemijskom spoju koji se nakuplja u našem mozgu u budnom stanju. Adenozin se veže uz receptore koji usporavaju moždanu aktivnost, zbog toga smo umorniji što smo duže budni, a razina tog spoja opada kada sklopimo oči.

Kao što je već navedeno, kofein je sličan adenozinu pa se prilikom unosa u naš organizam s njim na neki način natječe te veže na iste receptore, no ne osjećamo umor. Zbog prisustva kofeina, adenozin se više ne može nakupljati u značajnijoj količini pa ima i manji učinak na naš organizam. Međutim, ne radi se o dugoročnoj prednosti.

Izdvojeni članak

Ako na pravi način pijete kavu, možete poboljšati moždane i fizičke funkcije

Povećava otkucaje srca te izaziva sreću

Na duge staze mozak reagira na način da stvara više receptora za adenozin, zbog čega nam logično treba više kave da bi ostali budni. Ali posljedica može biti i da se čovjek osjeća umornije kad prestane piti kavu nego što bi bio da ju uopće nije konzumirao.

Kava također stimulira i proizvodi adrenalin te dopamin. Zbog toga nam se ubrzavaju otkucaji srca te pobuđuje osjećaj sreće. Na sličan način funkcionira kokain i upravo je to razlog zašto kava izaziva blagu vrstu ovisnosti. No na pitanje može li nas prekomjerna količina kave ubiti, odgovor će se svidjeti svim kavopijama. Da bi nas kava ubila morali bi popiti čak 70 šalica odjednom, što nije fizički ni moguće. No više podataka ipak pogledajte u poučnom videu ASAP Sciencea.