Pretraga

Nova-stara kraljica FDM-a: Srednjoškolka Lili Zaneta obranila titulu najbolje mlade fotografkinje

A- A+

Splitska srednjoškolka Lili Zaneta je na 3. Foto danima mladih pobijedila u čak dvije od tri kategorije te zaradila titulu najbolje autorice ove manifestacije. Njeni su se radovi u kategorijama kulturne baštine i reklamne fotografije najviše dojmili stručni žiri, dok je potpunu dominaciju mlade Dalmatinke narušio Marin Mamuza načinivši najbolju fotografiju prirodne baštine. Valja napomenuti kako je Zaneta i na prošlogodišnjim Foto danima proglašena najboljom autoricom pobjedivši u svim kategorijama.


Izdvojeni članak
Lili Zaneta

Tek joj je 18, a stvara fotografije od kojih zastaje dah

Gotovi su treći po redu Foto dani mladih, a više od 70 fotografa i modela je nakon četiri dana napustilo Zadar. FDM su trajali dan duže, okupili četiri puta više natjecatelja, nagrade su bile bogatije, a fotografi su se natjecali u jednoj dodatnoj kategoriji.

Ukratko mnogo je novosti, ali jedna je stvar ostala ista – Splićanka Lili Zaneta je još jednom začarala žiri svojim fotografijama i pobjediviši u dvije od tri kategorije, drugu godinu za redom, osigurala titulu najbolje autorice Foto dana. Da Zanetina dominacija ne bi bila potpuna potrudio se Marin Mamuza koji je napravio najuspjeliju fotografiju prirodne baštine.

Izdvojeni članak

Maturanti na FDM-u: ‘Strah od državne mature nije razlog da propustimo ono što zaista volimo’

Najsjajnije mlade zvijezde na hrvatskom foto nebu

Iako je tijekom četiri dana u zadarskom naselju Borik vladala opuštena atmosfera bez pretjeranog opterećivanja pobjedom ipak su svi s nestrpljenjem očekivali proglašenje najboljih. Uz svirku na plaži posljednje večeri spekuliralo se o potencijalnim laureatima, a ime prošlogodišnje pobjednice Lili Zanete se najčešće spominjalo, kao da su i sudionici predosjećali što se sprema posljednjeg dana.

Zaneta je još jednom pokazala raskošan talenat zasjenivši konkurenciju u kategorijama reklamne fotografije i kulturne baštine što joj je donijelo drugu godinu za redom titulu najbolje autorice, a samim tim i posve novi Canon EOS 650D fotoaparat.

– Puno se bolje osjećam nego prošle godine jer sam nastavila dalje napredovati i zaista nisam očekivala da ću ponoviti uspjeh od prošle godine. Mislim da imam dobre fotografije, ali ipak sam iznenađena, kazala je skromno Zaneta. Malo smo navaljivali pa nam je otkrila i tajnu koja stoji iza njenih nevjerojatnih uspjeha. – Mnogo truda i kontinuiranog rada. Rad i vježba su bitniji od samog talenta, rekla je buduća studentica Akademije dramskih umjetnosti.

Marin Mamuza se potrudio da Zaneta ne pokupi baš sve kao što je to bilo prošle godine. On je naime, uz to što je sve prisutne uveseljavao večernjim sviranjem gitare, našao vremena i za kvalitetne ‘fotke’ te pobjedio u kategoriji prirodne baštine. – Došao sam se zabaviti, a nagrada je došla sama od sebe. Bilo bi super da se svakom poslu možeš tako raditi i veseliti se, zaključio je veseli Livnjak i na kraju srdačno čestitao pobjednici.

Izdvojeni članak

U jurnjavi za kadrom: Mladi fotografi otkrivaju kako stvoriti umjetničku fotografiju pod vremenskim pritiskom

‘Riječi su suvišne – Foto dani govore za sebe’

Foto dani su više od natjecanja, jasno je to od prvog trenutka. Druženje mnoštva mladih koji dijele iste interese i razmjena iskustava kroz radionice i predavanja bili su nit vodilja od kada je Filip Trezner pokretao FDM. – Uspjeli smo! Ove smo godine sebi podigli letvicu mnogo više, a po reakcijama sudionika napravili smo još i bolju stvar nego što smo pčekivali. Nakon ovih Foto dana mladih uvjeren sam da je među našim sudionicima budućnost fotografije u Hrvatskoj i osobno me raduje što ću pratiti njihov razvoj i za desetak godina biti ponosan što su bili dio FDM-a, rekao nam je Trezner.

Da njegove riječi nisu samohvala potvrđuje i feedback natjecatelja i sudionika koji su mahom oduševljeni organizacijom.

– Riječi su suvišne – Foto dani govore za sebe, lakonski je zaključio Marin Mamuza.

Za zaključiti je da ni sljedeće godine FDM neće imati problema ni sa odazivom natjecatelja ni sa privlačenjem sponzora bez obzira na kakav se program i lokaciju odluče organizatori. Na nama je samo da im poželimo puno sreće te da nastave bez kompromisa kao i do sada.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap