Pretraga

Maturanti na FDM-u: ‘Strah od državne mature nije razlog da propustimo ono što zaista volimo’

A- A+

Na Foto danima mladih u Zadru među više od 80 sudionika i članova organizacije nalazi se i 15-ak maturanata. Iako se bliži državna matura o kojoj ovisi njihovo daljnje školovanje, zabavljaju se te uživaju s mladim ljudima s kojima dijele iste interese. Dok jedni ne paničare, drugi su zabrinuti za nadolazeći ispit, no nitko nije ni pomislio propustiti FDM.

Početak svibnja glasan je alarm za sve maturante diljem Hrvatske. Rokovi državne mature se približavaju, pripreme su sve užurbanije, a gradivo nikako da uđe u glave.

Dok većinu spomenute populacije bauk završnih ispita nerijetko budi iz sna, u Zadru se među više od 80 sudionika i članova organizacije Foto dana mladih bezbrižno zabavlja 15-ak maturanata koji uživaju u umjetničkoj fotografiji. Oni su eseje, gramatiku i trinome zamjenili, makar na kratko, lutanjem po Donatovom gradu i uživanjem uz noćnu svirku na plaži uz neizbježno druženje s vršnjacima koji dijele njihove interese.

Izdvojeni članak

Neobičan diplomski rad: Austrijski studenti u Zadru na FDM-u pokazali kako se stvara Matrix iz ‘kućne radinosti’

Matura nije razlog da propustim ovakvo druženje

Usprkos činjenici da im je pred vratima jedan od ispita koji će odrediti njihov obrazovni put, oko toga se u Zadru ovih dana nitko baš ne uzrujava previše.

– Volim fotografiju i to mi je bilo presudno u odluci da dođem ovdje. S obzirom da sam se već ranije pripremao, a ima i još dosta vremena nakon FDM-a ne uzrujavam se. Matura definitivno ne bi trebala biti razlog da propustim ovakvo druženje, opušteno nam je rekao Tomislav Safundžić, maturant Tehničke škole iz Požege.

Fotografija mi je jednako bitna kao i nastavak formalnog obrazovanja

Da većini njih fotografija nije hobi već način života od kojeg ne odustaju lako i za kojeg su spremni svašta žrtvovati dokazuje i Andrea Topić, mlada novinarka, fotografkinja i maturantica iz makarske Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića.

– U posljednji sam trenutak uskočila na bus za Zadar. Shvatila sam da mi je fotografija jednako bitna kao i nastavak formalnog obrazovanja i zbog toga sam se odlučila doći na Foto dane iako su ispiti državne mature sve bliže. Kad se bavite fotografijom uvijek je lijepo družiti se s ljudima koji dijele vaše interese, a iskustva koje donose radionice i natjecanje će mi zasigurno pomoći da postanem bolja fotografkinja što mi je izuzetno bitno, otkrila nam je Andrea te dodala kako zaista ne stvara dramu jer se za maturu ne može naštrebati na brzinu, već je bitno ono što se radilo tijekom godina.

Izdvojeni članak

Nikad masovniji Foto dani mladih otvoreni u Zadru


Više paničare studenti oko ispita nego maturanti oko mature

Porazgovarali smo i s Filipom Treznerom, organizatorom Foto dana mladih, o ovom fenomenu cool nastrojenih maturanata koji se bave fotografijom i on nam otkrio kako zapravo nisu imali otkazivanja zbog državne mature. – Puno su nam više otkazivali studenti kojima se bliže ispitni rokovi nego ovi koji završavaju srednju školu, kazao je.

Pere me panika, ali na Foto dane se dolazi

Daleko od toga da mlađahnu fotografsku populaciju nije briga za maturu. Brinu i oni i strepe nad potencijalnim rezultatima no panika ih ipak nije spriječila da nađu koji dan za opuštanje i druženje.

– Sve je stvar organizacije i pripreme. Može se stići pripremiti za maturi i doći na FDM ako na vrijeme počnete razmišljati o tome. Trudila sam se više prije učiti kako bi sad mogla uzeti par dana slobodno i odmoriti se te opustiti prije svega toga, zaključila je Marija Pajić, učenica Opće gimnazije Karlovac i dio tima koji sudjeluje u organizaciji. Dodala je još kako je zapravo pere panika oko državne mature jer strepi nad rezultatima no za kraj je uz osmjeh ustvrdila kako se bez obzira na sve Foto dani ne propuštaju.

Maturanti na FDM-u: ‘Strah od državne mature nije razlog da propustimo ono što zaista volimo’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap