Pretraga

Nove mjere štednje: Profesorima će se naplaćivati parking ispred škola

A- A+

Kako nam neslužbeno otkriva jedna ravnateljica, škole u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiju počinju naplaćivati parking svojem osoblju, uključujući i profesore, a sve kako bi uštedjeli koji euro. Škole će same odlučiti koja će biti cijena parkinga, osim u centru Zagreba, gdje će biti izjednačena onoj u prvoj zoni.

Sretan 1. april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

parking

Foto: Unsplash

Od ulaska u eurozonu, inflacija ‘popušta’, ali ne značajno da bi cijene pojeftinile. Dok su cijene energenata za građane još donekle prihvatljive zbog zaštitnih mjera Vlade, to se ne može reći za škole i ostale obrazovne ustanove, kojima su cijene struje, plina i slično drastično skočile gotovo preko noći.

O ovome se govorilo već duže vrijeme

Mnoge se škole s poskupljenjima ne nose najbolje, pa su iz tog su razloga one u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, odlučile uvesti novu mjeru za štednju – naplaćivanje profesorima parking ispred škola ili u školskom dvorištu.

– Razmatralo se o ovoj opciji već duže vrijeme i konačno smo došli do nekog zaključka. Profesorima, čistačicama i ostalom, ‘nižem’ osoblju, naplaćivat će se parking po posebnoj tarifi koju će odrediti svaka škola. Ravnatelji će imati jedno povlašteno parkirno mjesto koje se neće trebati plaćati, objasnila nam je anonimno ravnateljica jedne zagrebačke osnovne škole.

Iako ova odluka zvuči kao dobar način da se uštedi koji euro više, nismo mogli ne pitati ravnateljicu što ako je parking u okolici škole besplatan. Ona nam, pak, na to odgovara kako u tom slučaju mogu parkirati na ulici i da im to nitko ne može zabraniti.

Izdvojeni članak
lokot na vratima

Osnovne škole zaključavat će vrata pod odmorima kako učenici ne bi odlazili kupovati nezdravu hranu

‘Smatram da smo svi u ovome’

– Gledajte, ne mogu ja zabraniti ljudima da parkiraju vani ako je tamo besplatno. Hoće li oni htjeti hodati do škole ili se mučiti s traženjem parkinga ujutro, to je njihova stvar. Smatram da smo svi u ovome, pa ako je ovo za dobrobit svih nas, onda se može pretrpjeti i tih nekoliko simboličnih eura dnevno, zaključuje ravnateljica.

Problem je, doduše, što nisu sve škole na lokaciji gdje je parking inače besplatan. ‘Okrenuli smo’, stoga, nekoliko brojeva i saznali od škola u centru Zagreba da će cijena parkiranja unutar školskog dvorišta biti jednaka onoj u prvoj zoni. Podsjetimo, cijena parkiranja u zagrebačkoj prvoj zoni, iznosi 1,60 eura po satu.

Kako nam otkriva anonimni izvor dobro upućen u situaciju, profesori koji rade na puno radno vrijeme dobit će povlaštenu parkirnu kartu za cijeli mjesec, čija će se cijena od 95,60 eura, automatski skinuti s plaće. Naravno, oni koji zbog toga neće dolaziti na posao automobilom, neće morati plaćati parkirno mjesto, što je svakako hvalevrijedna odluka.