Pretraga

Novo istraživanje pokazalo dugotrajne štetne posljedice redovitog pušenja marihuane

A- A+

Marihuana je droga koja je posljednjih godina postala toliko široka korištena da postoje mnogi pokušaji da se njezina uporaba legalizira. Kod nas je još uvijek riječ o ilegalnoj supstanci, no to mnoge ne zaustavlja. Štoviše, korisnici često govore da je manje (ili barem jednako) štetna za zdravlje od alkohola.

Foto: Thought Catalog on Unsplash

Novo istraživanje koje je provelo Sveučilište u Queenslandu u Australiji je pokazalo da redovito korištenje marihuane ima štetne efekte bez obzira na to u kojoj godini se počela konzumirati. Istraživanje je provedeno nad ljudima koji su počeli redovito koristiti marihuanu u srednjoj školi ili u ranim dvadesetima, te nad onima koji ju uopće ne koriste, piše na stranicama Sveučilišta.

Voditelj istraživanja, Dr. Gary Chan, je rekao da je redovito korištenje marihuane povezano s negativnim životnim ishodima do 35. godine. Istraživanje je provedeno u suradnji sa Sveučilištem u Melbourneu i Murdoch dječjim istraživačkim institutom.

– U usporedbi s ne-korisnicima, redoviti korisnici marihuane su skloniji visokorizičnoj konzumaciji alkoholi, pušenju cigareta, korištenju drugih ilegalnih droga, ali i tome da nisu u vezi do 35. godine. Ti su ishodi češći kod onih koji su počeli redovito konzumirati marihuanu još u adolescentskoj dobi. Također imaju povećani rizik od razvijanja depresije i manje je vjerojatno da će imati plaćeni posao. Sve skupa, redovito korištenje marihuane – više od tjedne i posebno dnevne upotrebe – pokazalo se da ima štetne posljedice, bez obzira na to u kojoj godini se počelo konzumirati, rekao je Dr. Chan.

Izdvojeni članak
trava marihuana kanabis

Legalizacija marihuane povezana s većim brojem pokušaja samoubojstva kod mladih, kaže novo istraživanje

Istraživanje je pratilo 1792 australskih srednjoškolaca, koji su u 1992. godini imali tek 15 godina,  i njihovo korištenje marihuane kroz 20 godina. Usporedilo je gdje su se korisnici našli u 35. godini života, uključujući korištenje alkohola, pušenje cigareta, korištenje zabranjenih droga, status veze, depresiju, anksioznost, financijsku situaciju i status zaposlenja.

– Dvije trećine ljudi koji su redovito konzumirali marihuanu su počeli s time u ranim dvadesetima. Upravo zato što je više bolesti povezano s odraslom dobi nego adolescentskom, posljedice su vidljive tek kasnije. Oni koji počnu s redovitim korištenjem kao mlade odrasle osobe su također oni koji su najčešće povezani s korištenjem zabranjenih droga i duhana, ali su i pod puno većim rizikom za problem s alkoholom, rekao je Dr. Chan.

Ovaj znanstvenik je također pozvao sve javne agencije i ustanove zadužene za zdravlje da obznane javnosti koje su sve dugoročne posljedice redovitog korištenja marihuane, ali i koji su sve mogući rizici. Naglasio je da je to posebno važno u državama koje su već legalizirale korištenje marihuane, kao što je Kanada i neke države SAD-a.