Pretraga

Objavljen je Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja: Ovo su obveze škola i fakulteta

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je objavilo izmijenjeni protokol za zaštitu djece od seksualnog nasilja. Unatoč brojnim bolnim pričama koje čitamo proteklih godina, dojma smo kao da se ne čini puno kako bi se zaustavilo takvo nasilje. Međutim, nove promjene mogle bi napraviti važan korak prema zaštiti prava djece i stvaranju sigurne okoline u obrazovnom sustavu.

učenik u školskom hodniku, crno-bijela fotografija

Zlostavljanje | lustracija: Unsplash

Seksualno nasilje u školama i ustanovama koje brinu o djeci nikada nije bila tema o kojoj je lako pisati. Međutim, u posljednjih pet godina dogodile su se određene promjene u Protokolu o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, ali i načinu na koji se takvi slučajevi tretiraju, kao i prevencija nasilja koja se provodi, koje bi trebale postati iznimno važne prilikom zaštite najranjivije skupine svakog društva – djece.

U 2023. godini, zaštita djece nije postala samo pravna obveza, već i moralni imperativ koji leži u samom temelju odgojno-obrazovnog sustava. Ipak, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je važnost ove teme te je izmijenilo dosadašnji Protokol kako bi se osigurala bolja zaštita djece u školama i obrazovnim ustanovama. Iako problem seksualnog nasilja nad djecom nije iskorijenjen, neke promjene mogle bi biti korak prema zaštiti prava djece i stvaranju okoline u kojoj se bilo kakav vid zlostavljanja ne tolerira.

Kako je bilo prije pet godina?

U 2018. godini, hrvatske obrazovne ustanove, uključujući dječje vrtiće, škole i učeničke domove, suočavale su se s izazovima vezanim za seksualno nasilje nad djecom. Protokol koji je tada bio na snazi imao je za cilj pružiti smjernice o postupanju u slučaju seksualnog nasilja. To je značilo kako su djelatnici ustanova bili su dužni odmah prijaviti sumnju na seksualno nasilje nad djetetom nadležnim tijelima. S ciljem zaštite žrtve, podrazumijevalo se osiguravanje sigurnog okruženja za dijete, kako tijekom razgovora tako i nakon prijave.

Tadašnji Protokol uključivao je i obavještavanje roditelja, nadležnih centara za socijalnu skrb, policije i drugih relevantnih institucija, kao i edukaciju djelatnika ustanova o ciljevima i načinima provedbe iz navedenog dokumenta. Nedvojbeno je kako je baš ovaj protokol bio od iznimne važnosti prema osiguranju prava djeteta i zaštiti žrtava seksualnog nasilja u obrazovnim ustanovama. Možda je zvučao bolje u teoriji, ali je i bez obzira na to ostavljao dovoljno prostor za unapređenje.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Obilježavamo Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Na fakultetima sveprisutno seksualno nasilje

Napredak i sustavna prevencija

Pet godina kasnije, određene promjene u Protokolu jasno ukazuju na to kako je zaštita djece postala prioritet u obrazovnim ustanovama i drugim institucijama koje se brinu o djeci u Hrvatskoj. Sustavna prevencija, jačanje standarda zaštite, edukacija i postupanje u slučajevima seksualnog nasilja postali su učinkovitiji i sveobuhvatniji.

Konkretno, obrazovne i druge ustanove koje brinu o djeci postale su obvezne senzibilizirati i educirati svoje djelatnike o seksualnom nasilju te provoditi preventivne programe. Također, svi subjekti koji rade s djecom moraju provjeriti zapreke za rad u smislu odredbi Zakona o radu te pribaviti odgovarajuće uvjerenje iz kaznene evidencije.

Agencija za odgoj i obrazovanje također je poduzela dodatne korake kako bi osigurala bolju zaštitu djece. Edukacija djelatnika postala je prioritet, a naglasak je stavljen i na sprječavanje seksualnog nasilja. Standardi za zaštitu djece su, prema novom Protokolu, ustanovljeni i primjenjuju se sveobuhvatno.

Zaštita djece na prvom mjestu

Promjene u Protokolu o postupanju u slučaju seksualnog nasilja između 2018. i 2023. godine jasno pokazuju kako je zaštita djece postala prioritet u obrazovnim ustanovama i drugim ustanovama koje se brinu o djeci u Hrvatskoj. Sustavna prevencija, edukacija, i postupanje u slučajevima seksualnog nasilja postali su učinkovitiji i sveobuhvatniji. Iako problem seksualnog nasilja nad djecom nije potpuno nestao, ove promjene ukazuju na ozbiljno nastojanje da se prava djece zaštite i da se stvori okolina u kojoj se takva zlostavljanja ne toleriraju.

Izdvojeni članak
bullying zlostavljanje

Anketa: Znate li kome na faksu prijaviti seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje?

Nadalje, u 2023. godini, zaštita djece postala je ne samo pravna obveza već i moralna imperativ na kojem se temelji odgojno-obrazovni sustav. Važno je naglasiti da seksualno nasilje nije problem samo u obrazovnim ustanovama, već je prisutno i na sveučilištima i fakultetima diljem zemlje. Iako se često priča o visokoj obrazovnoj razini u Hrvatskoj, moramo se suočiti s činjenicom da se i na tim institucijama događaju neprihvatljivi incidenti seksualnog nasilja.

Poražavajuća statistika

Samo prošle 2022. godine zabilježeno je 13 ubojstava od ukupno 27 evidentiranih slučajeva. Šokantno je da su ubojice bili bliski žrtvama, supružnici, izvanbračni ili bivši partneri u čak 12 od tih slučajeva. Iako je zabilježen pad broja ubojstava u odnosu na 2021. godinu, porast broja ubojstava žena od strane bliskih osoba ukazuje na ozbiljan problem.

Očigledno je da se ubojstvima bliskih osoba prethodi nasilje koje može trajati godinama, stoga su potrebne snažne intervencije kako bi se spriječio najgori ishod, a žrtva se zaštitila. Žene su često žrtve okrutnih supružnika ili nevjenčanih partnera koje godinama trpe i prešućuju zlostavljanja, često zbog straha ili pritisaka okoline.

Doista je skandalozno kako su ubojice većinom bliski žrtvama, to su često njihovi supružnici, izvanbračni ili bivši partneri. S tim na umu, čini se kako ova situacija zahtijeva širok društveni angažman, bolje edukacije i hitne zakonodavne mjere kako bi se spriječila eskalacija femicida u Hrvatskoj. Sigurnost žena i djece mora postati apsolutni prioritet države.

Izdvojeni članak
seksualno uznemiravanje

Država ima plan suzbiti seksualno nasilje na fakultetu do 2027.: Neki od vas će dobiti nove kolegije

Borba protiv problema ne smije biti tabu

Portal srednja.hr često upozorava na problem seksualnog zlostavljanja u školama i na fakultetima. Unatoč stotinama mučnih iskustava koja smo čitali proteklih nekoliko godina, dojma smo kako se konkretno ne čini previše kako bi se stalo na kraj svim vrstama seksualnog nasilja, što ovaj problem čini iznimno ozbiljnim i zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija i pozornost javnosti.

U konačnici, suočavanje sa seksualnim nasiljem u školama i obiteljima, kao i borba protiv femicida neodvojive su komponente napora za stvaranjem sigurnijeg društva za sve građane Hrvatske. Ove teme ne smiju ostati tabu, i moramo nastaviti raditi na stvaranju okoline u kojoj se takvo nasilje ne tolerira, a prava žrtava se štite i potiču. To je temelj za izgradnju pravednijeg i sigurnijeg društva za sve.

Za kraj, novi Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja možete pročitati u dokumentu ispod. Ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab