Pretraga

[FOTO] Obnova škola u Zagrebu: Jedna je trebala biti otvorena još 2022., no radovi i dalje traju

I dok je Grad Zagreb uspio obnoviti sve osnovne škole koje su stradale u potresu do početka drugog polugodišta ove školske godine, stanje sa srednjim školama i gimnazijama je izrazito loše. Radovi kasne toliko da će jedna generacija srednjoškolaca završiti svoje obrazovanje van svoje matične škole, a radovi na zgradi bivše Hotelijersko-turističke škole, koji su trebali biti gotovi u listopadu 2022., još uvijek traju.

Hotelijersko-turistička škola u Frankopanskoj ulici u Zagrebu za vrijeme obnove

Hotelijersko-turistička škola u Frankopanskoj ulici u Zagrebu za vrijeme obnove | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Hodajući Frankopanskom ulicom u Zagrebu i dalje se čuje buka građevinskih radova koja dopire iz nekadašnje Hotelijersko-turističke škole. Prema zadnjim podacima koje smo dobili iz Grada Zagreba, radovi su trebali biti gotovi u listopadu 2022. godine. No, izgleda da se učenici Glazbene škole Blagoja Bersa još neko vrijeme neće preseliti u tu zgradu, kao ni većina učenika srednjih škola i gimnazija u Zagrebu.

Obnova osnovnih škola dovršena, ali rekonstrukcije i dogradnje kasne od tri do deset mjeseci

Pregledom popisa škola u obnovi u Zagrebu koji smo napravili prošle godine vidi se da obnova osnovnih škola ide puno bolje nego obnova srednjih škola. Tako su do početka drugog polugodišta nastavne 2022./2023. obnovljene sve osnovne škole koje su stradale u potresu, a u tijeku su radovi rekonstrukcije i dogradnje još četiri škole u koju spada i posljednja osnovna škola s trosmjenskom nastavom u Zagrebu. Kada bi radovi na tim školama trebale biti gotovi možete pogledati u tablici ispod.

Obnova osnovnih škola u Zagrebu, pregled za 2023. godinu | Ramona Ščuric, srednja.hr

Kako se može iščitati iz tablice, radovi na rekonstrukciji i dogradnji na Osnovnoj školi Jure Kaštelana, Osnovnoj školi Ante Kovačića, Osnovnoj školi Bukovac i Područnoj školi Kupinečki Kraljevec, kasne od tri do deset mjeseci.

– Rok za izvođenje radova je sedam mjeseci i još dva mjeseca za opremanje, stoji na stranicama Grada Zagreba za PŠ Kupinečki Kraljevec od ožujka 2022., što znači da su radovi trebali biti gotovi još u listopadu prošle godine ili do kraja prosinca uzme li se u obzir rok od dva mjeseca za opremanje škole.

Izdvojeni članak

Zagreb otvara tri škole i dom u rujnu: Obnova ostalih kasni, jednoj srednjoj produljen rok na 2024.

Ove godine konačno bi trebali biti gotovi radovi na pet srednjih škola

Što se tiče obnove srednjih škola i gimnazija, stanje je još gore. Neke su s radovima trebale biti gotove još 2021., a u tablici je vidljivo kako se to kod nekih neće dogoditi sve do kraja ove godine, ako se rokovi još ne pomaknu.

Obnova srednjih škola u Zagrebu, pregled za 2023. godinu | Ramona Ščuric, srednja.hr

Najdulje na svoju obnovu ipak čeka Škola primijenjene umjetnosti i dizajna za koju je prvotni rok bio u rujnu 2021., a pomaknut je na sredinu 2024. godine. To znači da će cijela jedna generacija srednjoškolaca završiti svoje obrazovanje van svoje matične škole s obzirom na to da škola nije sigurna za upotrebu od potresa 2020. godine.

Podsjetimo, prilikom potresa koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020., skoro 7.000 učenika osnovnih i srednjih škola moralo je napustiti svoje škole zbog prevelikog oštećenja. Privremeno su preselili na druge lokacije ili su gosti u ostalim školama, a izgleda da će dosta srednjoškolaca biti gosti i do godinu dana.