Pretraga

Obrat na Policijskoj akademiji: Kadetkinji koja je snimala užičko kolo poništili isključenje

A- A+

Sredinom srpnja na društvenim mrežama pojavila se videosnimka kadeta Policijske škole Josip Jović u Zagrebu na kojoj plešu užičko kolo. Polaznica (19) koja je to snimila isključena je iz škole, čije je ravnateljstvo ustvrdilo da je djevojka ‘prekršila važeće pravne propise Policijske škole te je nanijela štetu ugledu Ministarstva unutarnjih poslova’. No, nakon žalbe polaznice dogodio se obrat u slučaju te je ova pedagoška mjera isključenja – poništena.

Policijska škola/foto: MUP, Policijska akademija

Završetak desetotjedne kontaktne nastave polaznici Policijske škole Josip Jović u Zagrebu odlučili su proslaviti u krugu škole, a za to im je 15. srpnja uvečer omogućeno druženje do ponoć, umjesto uobičajeno do 22 sata. U nekom su trenutku odlučili zaplesati užičko kolo, a jedna je polaznica to objavila na društvenim mrežama. Za one koji ne znaju, užičko kolo je tradicionalni srpski narodni ples.

Polaznica (19) tvrdi da nije znala da se radi o užičkom kolu

Djevojka je nakon toga isključena iz škole, da bi se ovih dana dogodio obrat u tom slučaju te joj je načelnica Policijske akademije to isključenje – poništila, doznaje RTL.

– …poništava se pedagoška mjera isključenja iz policijske škole Klasa: 602-01/21-07/1. Urbroj 511-01-122-21-52, koju je dana 16. srpnja 2021. godine, izrekla voditeljica Policijske škole “Josip Jović” te se u skladu s člankom 117. stavkom 2. predmet dostavlja na ponovno rješavanje prvostupanjskom tijelu, stoji u rješenju Ravnateljstva Policijske akademije u čijem je posjedu RTL.

U obrazloženju piše kako je mjera poništena zbog bitne povrede odredaba postupka koji se sada vraća na ponovno odlučivanje. U svojoj je žalbi kadetkinja istaknula kako nije znala da ‘se radi o užičkom kolu i da nije imala namjeru povrijediti ničiji ugled niti čast, kao i da objava materijala i interes javnosti ne znači povredu ugleda MUP-a’.

Iz ravnateljstva su tvrdili da je nanijela štetu ugledu MUP-a

Podsjetimo, prilikom izricanja mjere isključenja s Policijske akademije tvrdili su da je djevojka prekršila pravne propise i naštetila ugledu MUP-a.

– Snimanje i objavu navedene snimke inicirala je 19-godišnja polaznica čime je nedvojbeno prekršila važeće pravne propise Policijske škole te je nanijela štetu ugledu Ministarstva unutarnjih poslova. Zbog navedenog je isključena iz policijske škole, dok će se i prema ostalim polaznicima sa snimke izreći odgovarajuće sankcije, istaknuli su nakon isključenja s Policijske akademije.

Majka polaznice Marina Kaselj javno je istupila s najavom žalbe, kazavši kako su ona i njena kći bile šokirane odlukom o isključenju iz škole.

– S tim se pomiriti neću, dok se ne sazna prava istina i dok se ne zadovolji pravda. Pokrenula sam i peticiju, javnost je podijeljena i želim da se ta nepravda ispravi. Vrši se velika hajka, imamo problema i ja ne želim da moje dijete bude obilježeno kao netko tko nije dostojan te uniforme i kao netko tko je namjerno napravio te stvari, rekla je nedavno Kaselj.