Pretraga

Uvodi se srednja za carinike: ‘Moguće su i stipendije učenicima za ovo zanimanje’

A- A+

Mijenja se Zakon o carinskoj službi, drugo čitanje održano je jutros u Saboru, a prisutni zastupnici nisu imali zamjerke na izmjene. Jedna od novina odnosi se i na obrazovanje carinika – izmjenom zakona doći će do uvođenja redovitog srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje carinik. Provodit će se na Policijskoj akademiji kroz dvije školske godine, a otvorena je i mogućnost stipendiranja onih koji se odluče upisati ovo zanimanje.

carinska uprava

Ministar financija Marko Primorac na Danu carinske službe | Foto: Carinska uprava

Zakonom o carinskoj službi, čije je drugo čitanje danas održano u Saboru, uvest će se tri ključne promjene, a jedna od njih je uvođenje redovitog srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje carinika.

Uvodi se srednjoškolsko obrazovanje carinika

Zastupnici koji su jutros prisustvovali na sjednici, uključujući i one iz kvote vladajućih i oporbene, nisu imali primjedbe na izmjene Zakona.

– Uvođenje redovitog srednjoškolskog obrazovanja je zapravo uvođenje obrazovanja trećeg i četvrtog razreda srednje škole. Ono bi se provodilo unutar Policijske akademije, imajući u vidu bliskost djelatnosti i ovlasti policijskih i carinskih službenika. Time se zapravo nastoji omogućiti direktnije uključivanje mladih u carinski sustav i jačanje profesionalizma, osposobljenosti i izobrazbe carinskih službenika u cjelini, kazala je državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić.

Prema izmjeni zakona, oni koji su se školovali na trošak Carinske uprave dužni su nakon završenog školovanja ostati raditi u carinskoj upravi dvostruko duže od trajanja obrazovanja. Zastupnik Josip Begonja (HDZ) tražio je da se pojasni što uključuje troškove obrazovanja – jesu li to smještaj, prehrana, udžbenici, stipendije i slično.

– Trošak će uključivati sve ono što bi uključivao klasično srednjoškolsko obrazovanje, pogotovo imajući u vidu da se školovanje odvija u Zagrebu, a pohađat će ga i učenici koji nisu iz Zagreba. Tako da će to po potrebi uključivati i trošak smještaja, eventualno i trošak knjiga, moguće i trošak stipendija za takva zanimanja. To će se još usustaviti, budući da je u tijeku izrada kurikuluma, pa će se i predvidjeti ovi troškovi, naravno, ovisno o mogućnostima carinske službe, odgovorila mu je Rogić Lugarić.

Izdvojeni članak
učenica stavlja udžbenike u torbu

Srpski ministar pokušao unijeti 260 udžbenika na ćirilici u Hrvatsku: Carina ga spriječila, ovo im je objašnjenje

Plan je upisivati dva razreda

Oni koji su se školovali na trošak Carinske uprave, a ne ostanu raditi ondje dvostruko dulje od trajanja školovanja, bit će dužni nadoknaditi trošak stipendiranja, navedeno je u izmjeni zakona. Državna tajnica Rogić Lugarić kazala je i da su već razgovarali s MZO-om oko popularizacije ovog zanimanja te da su već krenuli u aktivnosti oko toga. Ističe i da su za sada, prema postojećim projekcijama, formirana dva razreda te da bi za sada ta dva razreda budućih carinika bila dovoljna.

– I dalje ćemo istraživati i pratiti cijeli postupak i ako se pokaže potreba za interes, u skladu s time ćemo povećavati broj razreda, kazala je državna tajnica.

Detaljnije se ovom izmjenom zakonom uređuje i obveza davanja izjave o imovinskom stanju carinskih službenika i njihove uže obitelji te pravo carinskih službenika na civilnu odjeću. Oko toga, prema riječima državne tajnice, neće biti dodatnog troška, nego je riječ o preraspodjeli postojećih sredstava.