Pretraga

Od jeseni učenici osnovnih škola u ovom gradu imat će dodatan predmet – Građanski odgoj i obrazovanje

A- A+

Prije početka školske godine u gradu Varaždinu održan je sastanak s ravnateljima varaždinskih osnovnih škola gdje je predstavljen i udžbenik za izborni predmet Građanski odgoj koji se uvodi od ove školske godine. Na predstavljanju bili su prisutni i sami autori, a grad Varaždin je za udžbenike izdvojio 40.000 kuna te će se ovaj predmet predavati učenicima od 3. do 8. razreda osnovne škole.

Foto: Grad Varaždin

Grad Varaždin predstavio je udžbenike za Građanski odgoj i obrazovanje koji će se predavati u korelaciji s međupredmetnim temama u trećem, četvrtom, petom i isto tako u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole. Udžbenici imaju fokus na istraživačkoj nastavi, rješavanju problema, iskustvenom učenju i lokalnoj zajednici, a iz gradskog proračuna za njih se izdvojilo 40.000 kuna.

Građanski odgoj učit će učenici od 3. do 8. razreda

Na današnjem sastanku, na kojemu su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Miroslav Marković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Danijela Vusić i ravnatelji varaždinskih osnovnih škola povodom početka nove školske godine, rečeno je kako su udžbenici u potpunosti usklađeni i prate nacionalni kurikulum međupredmetnih tema te su obogaćeni primjerima iz varaždinske lokalne zajednice.

– Ostvarili smo jedan od ciljeva koji smo zacrtali prije puno godina i konačno krećemo s implementacijom, odnosno uvođenjem Građanskog odgoja u varaždinske škole. Imamo dva udžbenika, za 3., 4. i 5. razred autorice Rosane Štrocinger te za 6, 7. i 8. razred autora Berislava Njegovca. Posebno mi je zadovoljstvo što od ove godine naši učenici mogu izabrati građanski odgoj kao izborni predmet. Smatram da je to jedan od ključnih preduvjeta da djeca ovakvim dodatnim znanjem izrastu u informirane građane. Do sad smo krenuli s programom zdrave prehrane u školama, povećali smo standarde i uvođenjem besplatnih higijenskih uložaka te zapošljavanjem dodatnih psihologa. Naša djeca će usvajanjem znanja iz građanskog odgoja naučiti koja su njihova prava i obaveze da postanu punopravni građani ovog grada, države i samog društva, rekao je zamjenik gradonačelnika.

Izdvojeni članak
škola

Još jedna županija u sve škole želi uvesti građanski odgoj, edukacije učitelja već kreću

‘Vjerujem da će ovaj predmet pomoći učenicima da steknu građanske kompetencije’

Predstavljanju udžbenika nazočili su i sami autori.

– Ovo je stepenica više u našem gradu koji je uvijek napredan i ispred ostalih gradova u svemu što se tiče naših učenika. Utječemo na percepciju javnosti oko važnosti građanskog odgoja i obrazovanja. Vjerujem da će ovaj predmet pomoći učenicima da steknu građanske kompetencije i još ih jače razviju, komentirala je autorica Štrocinger.

Kako funkcionira država, lokalna zajednica, što je društveno odgovorno poduzetništvo, volontiranje i uključenost u lokalnu zajednicu, zatim ekološke teme, teme vezane za obitelj i još mnogo ostalih tema obrađivat će se u sklopu ovog predmeta.

Izdvojeni članak
učionica razred

Pitali su nastavnike kako im je provoditi Građanski odgoj: Pogledajte što su rekli

Autori udžbenika provode edukacije za nastavnike koji će predavati taj predmet

– Kolegica i ja nastojali smo napraviti cijeli niz aktivnosti koje našu djecu upućuju na istraživanje navedenih tema. Oni se tako povezuju i s važnim gradskim institucijama i kroz nastavu se time približe Gradu i upoznaju način funkcioniranja jednog Grada te aktivno participiraju u zajednici, poručio je autor Njegovec.

Pročelnica je dodala kako autori udžbenika već provode edukacije za nastavnike koji će predavati Građanski odgoj.

– Svi učenici će uz ostale obrazovne materijale dobiti i letke koje mogu ponijeti doma i s roditeljima prokomentirati svoj interes za ovaj predmet, a besplatne udžbenike za odabrani predmet dobit će na prvi dan nastave, objasnila je pročelnica Vusić.