Pretraga

Oprez stižu Hrvati: Gledajte ih u oči i bez naglih pokreta

A- A+

Kako bi građane Poznana što bolje pripremili na dolazak hrvatskih, talijanskih i irskih gostiju otvorena je Euro-akademija te izdana brošura za ophođenje sa strancima. Usprkos dobroj ideji, autori brošure su pretjerali te se između ostalog u njoj mogu pročitati uputstva kao što su Hrvate gledajte u oči i ne činite nagle pokrete. Fali još eventualno naputak ne hranite ih i nemojte Hrvate slikati blicem da se stekne dojam da im u posjet stiže cirkus s egzotičnim životinjama, a ne navijači iz zemlje na pragu Europske unije.

dugirat.com

Osim ovih uputstava, koja uglavnom izazivaju podsmjeh Poljaci, ističu da se s nacionalnim ponosom Hrvata ne treba šaliti te konstatiraju da smo jako osjetljivi na spominjanje bivše Jugoslavije. Točnije, autori brošure građane Poznana upozoravaju da Hrvatima nije uputno reći kako dolaze iz bivše Jugoslavije.

Dolaze Hrvati – ustroj se i gledaj u oči!

– Euro je jedan od najvećih sportskih događaja na svijetu i očekujemo puno gostiju. Često se ispostavi da o njima znamo vrlo malo. Ovo je prilika da naučimo više, objasnila je za poznansku Gazetu Monika Jakubiak, prva dama Euro-akademije.

Spomenute brošure će se osim volonterima koji  sudjeluju u organizaciji Eura podijeliti i građanima  pa naše navijače ne bi trebalo iznenaditi ako stanovnike ovog poljskog grada oblije hladan znoj dok stoje u stavu mirno gledajući u oči kockaste navijače kao da im život o tome ovisi.

Talijani pucketaju prstima i mrze požurivanje

Naravno u fokusu domaćina nisu samo naši navijači. Na Euro-akademiji su podjednaku pozornost pridali Talijanima i Ircima koje će Poznan također ugostiti.

Talijane nemojte požurivati. To gosti s Apenina zaista ne podnose, otkriva ovo vrelo diplomatske mudrosti volonterima koji će dočekati Talijane. Također, autori brošure upozoravaju poljske konobare da ne budu iziritirani ukoliko ih navijači Azzura pozovu pukcajući prstima, jer je to u Italiji običaj.

Irkinjama ne ljubite ruke

Za Irce vrijede slična uputstva kao i za Hrvate. Ne, ona sa gledanjem u oči, već sa spominjanjem susjeda. – Ircima ne spominjite Engleze i ne pravite usporedbe ovih naroda. Ipak Irci će cijeniti ljubaznost, kažu instruktori na Euro-akademiji i dodaju da ukoliko volite irsku glazbu to svakako spomenete prilikom upoznavanja.

No ni to nije sve. Irkinjama nemojte ljubiti ruke, jer žene sa Zelenog otoka to nevole. Pitanje je gdje su autori brošure izvukli ovaj podatak, a upitno je i koliko smisla ima ovaj naputak s obzirom da je ova kavalirska gesta zagubljena u prošlosti, ali nije naodmet znati ukoliko se nađete u iskušenju da nekoj Irkinji naumite iskazati naklonost na ovaj način.

Strah od domaćih huligana

Šalu na stranu ovakav oprez Poljaka nije bez razloga. Poznato je da su hrvatski navijači u stanju napraviti priličan nered kao što su to u nekoliko navrata dokazivali. Ništa bolji nisu ni ljubitelji nogometa s Apeninskog poluotoka, a dobar glas na gostovanjima ne bije ni Irce. 

Ipak činjenica je da se domaćini više boje kaosa koji bi mogli uzrokovati iznimno agresivne navijačke skupine njihovih najboljih klubova s kojima muku muče već 20 godina, nego problema koje bi mogli stvoriti nestašni gosti.

U videu pogledajte kako su prije četiri godine protekle pripreme onih kojih se građani Poznana pribojavaju.