Pretraga

Talijani favoriti Eura zbog namještanja

A- A+

archivio.czeta.it

Teško je naći dvije Europske zemlje sa više nogometne tradicije od Italije i Engleske. Baš ove dvije nogometne tvornice su se našle u četvrtfinalu ovogodišnjeg Eura. Azzuri ove godine imaju jednu nepoštenu prednost pred tri lava. Ostaje nam danas vidjeti hoće li pobijediti engleska tradicija ili talijansko namještanje.

 Iako su Talijani osvojili drugo i treće Svjetsko prvenstvo u povijesti, nakon Drugog svijetskog rata nisu baš imali uspjeha. Već u radim fazama natjecanja su ih izbacivale ekipe kao što su Poljska i Sjeverna Koreja. Povratak reprezentativaca doma bi često bio obilježen bacanjem rajčića i ostalog povrća na njih. Nakon posta koji je trajao par desetljeća, 1982. godine Italija se vratila doma kao prvak. Uspjeh je bio tim veći iz razloga što je nekoliko godina prije Italiju potresao nogometni skandal. Mnogi veliki klubovi su ulovljeni u namještanju rezultata, a neki važni reprezentativci suspendirani.

Sve to i ne bi bilo tako čudno da Italija nije opet osvojila Svjetsko prvenstvo i 2006. godine u Njemačkoj. Pogodite što se dogodilo neposredno prije ovog natjecanja. Juventus, jedan od najvećih talijanskih klubova je degradiran u drugu ligu, mnogi utjecajni ljudi su završili u zatvoru. Talijani su opet varali i cijela Europa je upirala prst u njih. 

U protekloj sezoni Talijanski nogometni savez je pokrenuo dvije istrage, koje su otkrile novu veliku aferu. Neki bivši reprezentativci, mnogi sportski radnici i čelnici klubova nižih liga naši su se na optuženičkoj klupi zbog namještanja rezultata i ilegalnih radnji vezanih uz transfere igrača. Preko pedeset kazni je dodijeljeno klubovima. 

Ove godine talijanska reprezentacija nije ušla na Euro kao jedan od izrazitih favorita. Ipak, kako vrijeme prolazi sve se više pitamo, hoće bi sretno namještanje opet pogurati Talijane.