Pretraga

Otkrijte koje metropole svijeta predstavljaju najlošija mjesta za život

A- A+

Istraživanje EIU-a otkriva kakav je život u metropolama diljem svijeta. Prema objavljenim podacima najgora mjesta za živjeti nalaze se u Africi i Aziji, a najnestabilnija je situacija na Bliskom istoku.

www.02varvara.wordpress.com

Prema istraživanju nezavisne agencije ‘The Economist Inteligence Unit’ (EIU), najlošiji uvjeti života su u Afričkim zemljama i u Aziji. Od pet gradova koji su ostvarili najlošiji rezultat dva su s Bliskog istoka i jedan iz južnog dijela najvećeg kontinenta.

Izdvojeni članak

Video: Sirijski tinejdžer spašavao ženu usred pucnjave

Glavni grad Sirije uvjerljivo najlošiji za život

Trogodišnji sukob između snaga predsjednika Bashar al-Assada i njegovih protivnika destabilizirali su sve segmente života u Damasku. Od 2011. godine u borbama je poginulo više od 100 tisuća Sirijaca, a većina stradavanja dogodila se u glavom gradu Sirije.

Sukobljene strane ne biraju sredstva pa je upotrebljeno i kemijsko oružje, a brojni masakri postali su svakodnevica. Na skali od jedan do 100 ostvario je samo 30 bodova. Posljednjih mjeseci stanje se pomalo smirilo pa je i EIU uočio malo poboljšanje u odnosu na prošlu godinu

Izdvojeni članak

Foto: Poznati student – avanturist ovoga puta u Bangladešu

Dhaka svako malo ostaje bez struje, a problema imaju i s pitkom vodom

Stanovnici grada Dhake žive u teškim uvjetima. Velike prometne gužve i zagađenost bukom najmanje su brige ondašnjih vlasti. Prevelika napučenost uzrokuje većinu problema, a osim već navedenih, problem su zagađenost zraka i zemlje, nestašica vode i benzina, smeće, sanitarije, transport i brojne druge stvari.

Loše stanje umjesto da se popravlja iz godine u godinu postaje sve gore, a život djece sve je ugroženiji pa ovo mjesto postaje ozbiljan problem za cijeli svijet. Relativno stabilna situacija lako bi se mogla pogoršati zbog loših životnih uvjeta.

Treći najgori nalazi se u Oceaniji

Port Moresby, glavni grad Papue Nove Gvineje ocijenjen je kao nestabilan grad s visokom stopom kriminala i ubojstava te jako lošom zdravstvenom zaštitom.

Već desetljećima na ulicama vlada nasilje što otežava i gospodarski razvoj ovog mjesta pa ga mnoge kompanije izbjegavaju jer zbog navedenih problema ne uspijevaju ostvariti puni potencijal.

Izdvojeni članak

Nigerijski student tvrdi da je znanstvenim putem ‘dokazao’ kako je homoseksualizam pogrešan

Bogatstvo ruda čini se da nije pomoglo glavnom grad Nigerije

Lagosovo bogatstvo prirodnim plinom, uljem, ugljenom nije pomoglo njegovim stanovnicima da si ostvari bolji život. Multinacionalne kompanije pomoću korumpirane vlasti iskorištavaju njihove sirovine bez prosperiteta lokalnog stanovništva.

Ovaj prenapučeni grad ima lošu infrastrukturu, puno kriminala, premalo škola i loš zdravstveni sustav. Uz puno vrijednih sirovina regija u kojoj se nalazi leži na pitkoj vodi, ali njegovi stanovnici imaju velikih problema s opskrbom te tekućine.

Drugi najnaseljeniji grad na svijetu ima relativno dobru infrastrukturu i edukaciju

Nestabilnost na Bliskom istoku glavni je razlog lošeg životnog standarda zemalja s tog područja. Zbog kontinuiranih terorističkih napada i građanskog rata život u pakistanskom gradu je ispod njegovih mogućnosti.

Dok su uz stabilnost neprolaznu ocjenu u Karachiu dobili i faktori vezani za kulturu i okoliš, relativno dobro ocijenjena je edukacija i infrastruktura grada.