Pretraga

Otkrivamo kakve radnike traže najbogatije zemlje Europe

A- A+

Zbog velikog broja visokoobrazovanih, u najbogatijim zemljama Europske unije najviše fali radnika sa srednjom stručnom spemom, a visokoobrazovani će bolje proći u sjevernijim zemljama. Najveća potreba za uvozom radne snage pojavila se u Švedskoj pa je krajem prošle godine i najavljeno kako će ova skandinavska kraljevina otvoriti svoja vrata strancima.

ec.europa.eu

Kako bi vam izdvojili koji su najtaženiji radnici u Europskoj uniji analizirali smo podatke zemalja s najvišim BDP-om. Prema internet stranici The European Job Mobility Portal u zemljama s najvećim bruto društvenim proizvodom najveća je potreba za osobama sa srednjom stručnom spremom.

Izdvojeni članak

Ništa nije trulo u državi Danskoj: Mjesečno 5.000 kuna mladima, 10.000 kuna nezaposlenima

Austrija i Njemačka u potražnji za nekvalificiranim radnicima

Austrija je prema bruto društenom proizvodu treća najbogatija zemlja u EU. Zbog velikog broja visokoobrazovanih, najveća potražnja postoji za nisko kvalificirane građevinare i obrtnike. Sreću pod Alpama mogli bi pronaći električari, vodoinstalateri, tesari ili tokari.

Postoji i određena potražnja u turizmu i ugostiteljstvu, a posebno su traženi kuhari i konobari. S obzirom kako su tamošnje uslužne djelatnosti uglavnom fokusirane na zimski turizam, možda i nije loša ideja otputovati u planine za naše sezonske radnike.

U Njemačkoj već neko vrijema raste broj nezaposlenih pa je i sve manja potražnja za stranim radnicima. Veća potražnja ipak postoji za mehatroničare, električare, metalce, mehaničare i prodavače, a bolju plaću nego li u Hrvatskoj mogli bi dobiti i zaposlenici u zdravstvu te vozači javnog prijevoza.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj nezaposleni magistar, a u Oslu medicinski brat s plaćom od 24 tisuće kuna

Visokoobrazovani će bolje proći sjevernije

Švedska je u prošloj godini objavila kako zbog nedostatka radne snage svoja vrata planira otvoriti strancima. Najviše im fali tehničara, a sve je veća potreba i za prosvjetnim radnicima. Posao će lako pronaći i IT stručnjaci, to nas ne iznenađuje jer su oni još uvijek traženi u većini svjetskih zemalja. Manjak radnika javio se i u zdravstvu i građevini, gdje fali ljudi svih razina obrazovanja.

U zemlji s drugim najvećim BDP-om u EU najviše nedostaje komercijalista i običnih prodavača. Put Nizozemske mogli bi i IT stručnjaci specijalizirani za izradu, implementaciju i analizu informacijskih sustava.

Prema EURES-u Irska je najbolje odredište za visokoobrazovane. Osim u IT tehnologiji, do posla bi u toj otočkoj zemlji mogli farmaceuti, biotehničari te kemijski inženjeri. Povećana potražnja istaknuta je i za knjigovođama, statističarima i poslovnim analitičarima, a dobra situacija je i u uslužnim djelatnostima pa će u tok sektoru do posla posebno lako osobe koje pričaju više od dva jezika.