Pretraga

Otvara se besplatan boravak za djecu s teškoćama u razvoju: ‘Sustav im se treba prilagoditi’

Učenici s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj su uključeni u redovan odgojno-obrazovni sustav te za vrijeme nastave imaju pomoćnika u nastavi. Ta djeca u većini aktivnosti trebaju pomoć, a pomoćnika u produženom boravku nema. Razgovarali smo s predsjednicom udruge Frendofon koja kreće s edukacijama te će u ožujku u Karlovcu otvoriti besplatan boravak za učenike s teškoćama u razvoju.

udruga frendofon, djeca s teškoćama u razvoju

Foto: Udruga Frendofon

Udruga Frendofon iz Karlovca bavi se inkluzijom i promicanjem kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju. Organiziraju razne događaje kojima žele educirati, upoznati i pokazati društvu kako prihvatiti ‘različitosti’ s njihovim potencijalima i teškoćama. Kako se takve učenike ne bi diskriminiralo, iz karlovačke udruge Frendofon odlučili su napraviti edukaciju, zaposliti nove ljude i osigurati produženi boravak za djecu s teškoćama u razvoju.

Prisutna diskriminacija

Nikolina Kapitanić, predsjednica udruge Frendofon, za srednja.hr kazala je da nemogućnost sudjelovanja djece s teškoćama u razvoju u aktivnostima boravka ukazuje na diskriminaciju ne samo njih nego i njihovih obitelji. Zaposleni roditelji te djece nemaju mogućnost koristiti uslugu produženog boravka koja bi omogućavala zbrinjavanje djeteta do njihovog dolaska s posla.

– Ovdje je izuzetno važno naglasiti da se radi o djeci koja vjerojatno nikada neće imati sposobnosti biti toliko samostalna da će moći sama ostati kod kuće bez podrške odrasle osobe. Smisao je projekta pokrenuti uslugu boravka za djecu s teškoćama u razvoju te primjerom dobre prakse utjecati na sustav koji treba prilagoditi izuzetno osjetljivoj skupini, rekla je Kapitanić.

U boravku će se zaposliti terapeut i dva asistenta, a bit će angažirani i volonteri. Sada se kreće s nizom edukacija kako bi svi stekli osnovna znanja i vještine za rad s djecom s teškoćama. Učenicima u boravku pomagat će se u učenju, pri pisanju zadaće, bit će im osiguran topli obrok, dok će ostatak vremena biti za igru, druženje i šetnje. Za boravak sredstva su osigurana iz Državnog proračuna i Europskog socijalnog fonda u iznosu od 476 tisuća kuna te se usluga za roditelje neće naplaćivati. Djeca koja će moći koristiti boravak isključivo su djeca s invaliditetom što se dokazuje nalazima s vještačenja, rješenjem o korištenju osobne invalidnine ili uvećanog dječjeg doplatka za djecu s teškoćama u razvoju.

udruga frendofon, djeca

Foto: Udruga Frendofon

– Život obitelji djeteta s teškoćama u razvoju kompleksan je i prilično stresan te će ovo biti podrška i njima. Najjednostavnije aktivnosti poput odlaska u trgovinu komplicirane su jer se radi o djeci s izraženim teškoćama senzorne integracije pa ih podražaji, kao što su miris ili zvuk, mogu dovesti do uznemirenosti. Obitelji su to traumatična iskustva, objasnila je Kapitanić.

Tiskat će se priručnik

Tako je roditeljima problem zbrinjavanje djece nakon škole. ‘Tete čuvalice’ za djecu s teškoćama u razvoju, pojasnila nam je Kapitanić, teško je pronaći jer se radi o specifičnim problemima djece kojih se osobe koje nisu te struke boje i opravdano smatraju kako nemaju dovoljno kapaciteta za posao s djecom koja, primjerice, imaju autizam. Aktivnosti za djecu ima dovoljno, ali za djecu s teškoćama sadržaj je potrebno prilagoditi.

– Oni najčešće ne mogu pratiti tempo grupe i razumjeti strukturu ili socijalne vještine. Rijetko koji organizator dječjih aktivnosti pruža takvu prilagodbu, što izaziva veliku frustraciju i nepoželjna ponašanja djeteta. Tada roditelj, na primjer za odlazak na dječji rođendan u igraonicu, mora osigurati osobu koja će biti s njime, istaknula je Kapitanić.

udruga frendofon, djeca

Foto: Udruga Frendofon

Udruga Frendofon projektom ‘Frendofon za mamu i tatu’, koji je financirao Središnji državni ured za demografiju i mlade, provela je poludnevni boravak za djecu s teškoćama u popodnevnim satima gdje su roditelji mogli dovesti djecu na igru i razne aktivnosti, kao što su bubnjarske radionice i pričaonice. Na projektu bilo je uključeno 13 djece koja su se socijalizirala, a roditelji su imali osjećaj podrške u njihovoj zahtjevnoj svakodnevici.

– Do sada smo već imali upite oko početka pružanja usluge. U planu je da tiskamo priručnik o metodama rada i iskustvu uspostave boravka za djecu s teškoćama u razvoju te se nadamo kako će sam projekt postati primjer dobre prakse i vjetar u leđa drugima da pokrenu slične projekte, zaključila je Kapitanić.