Pretraga

Ovisnost snažnija od poskupljenja: Hrvati i dalje puše cigarete, ali jeftinije

A- A+

Svaki treći Hrvat puši, prema podatcima Ministarstva zdravlja, iako polovina želi prestati s tom nepoželjnom navikom. Iako cijene cigareta neprestano rastu, broj pušača se ne smanjuje. Hrvatsku do kraja 2017. godine očekuje novo poskupljenje, jer će se dostići udio od 60 posto poreza u ukupnoj cijeni cigareta, pa će cijene biti na razini onih u Europskoj uniji. Kako se s poskupljenjem nose mladi u Hrvatskoj, pročitajte u nastavku.

vancouversun.com

Podatci Ministarstva zdravlja pokazuju kako se broj pušača u Hrvatskoj ne smanjuje, unatoč konstantnim poskupljenjima duhanskih proizvoda. U Lijepoj Našoj i dalje je svaka treća osoba ovisna o cigaretama, a poskupljenja Hrvate dovode do kupovanja jeftinijih marki.

Izdvojeni članak

Sakoman: Anketa o mjesečnim izdatcima mladih za alkohol pokazuje utjecaj krize

Od kutija do duhana za motanje

Iako je prosječna dob u kojoj mladi počinju pušiti u Hrvatskoj 20 godina, ovaj dvadesetogodišnjak počeo je pušiti ranije, u osnovnoj školi s 13 godina. Dvadesetogodišnji Luka je prve dvije godine svog pušačkog staža proveo kupujući kutije cigareta, a u tom je razdoblju cijena kutije cigareta porasla za 4 do 5 kuna, pa je odlučio prijeći na duhan za motanje. 

– Počelo je s 13 kuna, a završilo na 17 ili 18 kuna po kutiji cigareta. Pušio sam malo manje od kutije dnevno, znači u prosjeku nekih 15 kuna dnevno bi potrošio, prisjeća se Luka svojih početaka. Tijekom četiri godine srednje škole kupovao je vrećice duhana za motanje, uglavnom na kioscima i trafikama, što je bilo povoljnije. Vrećicu duhana platio bi između 20 i 25 kuna, a to bi mu potrajalo tri ili čak četiri dana. 

– Prešao sam na domaći duhan također zato što su prije dvije godine cijene krenule brzo rasti. Sada domaći duhan košta, pa pola kile oko 100 kuna uglavnom i to mi traje tri mjeseca otprilike. Rizle su 3 kune, a kupujem ih svaka tri dana, a filteri koštaju 8 kuna i kupujem ih svakih 8 do 10 dana. Cijelo vrijeme pušim više-manje jednako, znači oko kutije dnevno u prosjeku. 

Kad bih usporedio, kaže Luka, razlika u cijenama je velika. Cijelo vrijeme puši jednak broj cigareta, za kupovanje kutija cigareta bi potrošio 450 kuna mjesečno, za duhan u vrećicama 250 do 300 kuna, dok je domaći duhan najjeftiniji, 100 kuna mjesečno.

Gotovo 200 kuna razlike za iste cigarete u samo pet godina

Klara je od Luke starija godinu dana, a počela je pušiti s 18 godina. Ovisno o vrsti cigareta, kutiju se moglo kupiti za dvije ili čak pet kuna jeftinije nego sad, kaže. Klara je vjerna istoj marki cigareta, koju je prije plaćala 16 kuna po kutiji, a sada mora izdvojiti 21 kunu. Kutija joj potraje dva dana, pa mjesečno, kaže Klara, na cigarete izdvoji između 300 i 400 kuna. 

S obzirom na to je 21 kuna među povoljnijim cijenama cigareta na tržištu, nekima su troškovi i veći. Ivana ima 25 godina i kaže kako se svoje omiljene marke cigareta nije mogla odreći, bez obzira na porast cijene. Kutija njezinih omiljenih cigareta košta 26 kuna, a ona u prosjeku popuši jednu kutiju u danu, što je na mjesečnoj osnovi košta oko 780 kuna. Osjeti se razlika u cijeni, priznaje Ivana, koja za kutiju istih cigareta danas izdvaja 180 kuna više mjesečno nego što je to plaćala prije pet godina kada je počela pušiti. 

Koliko vi mjesečno izdvajate za kupovanje cigareta ili duhana, otkrijte nam u anketi!