Pretraga

Ovo natjecanje studenata okuplja najbolje iz Europe: Požurite, prijave se uskoro zatvaraju

A- A+

Natjecanje najboljih studenata inženjerstva Europe EBEC ove godine organizira studentska udruga BEST Zagreb. Studenti će svoje vještine rješavanja problema i kreativnosti u njihovoj implementaciji moći pokazati u dvije kategorije na tri razine – lokalnoj, regionalnoj i finalnoj. Natjecanje se provodi u dvije kategorije, a prijave se zatvaraju 6. ožujka. Najbolji tim će na finalnoj razini odmjeriti snage s 20 drugih timova Europe.

znanstvenica inženjerka

Foto: Unsplash; scienceinhd

Zagreb je i ove godine odredište za najbolje studente inženjerstva. Inženjersko natjecanje European BEST Engineering Competition (EBEC) ove će godine organizirati studentska udruga BEST Zagreb, a to znači da će studenti iz 21 države Europe moći, na finalnoj razini, svoje vještine i kreativnost pokazati putem dviju kategorija: Case Study i Innovative Design.

Natjecanje na tri razine, finale s 20 timova Europe

Timovi studenata inženjerstva sudjeluju u natjecanju na tri razine – lokalnoj, regionalnoj i finalnoj. Pobjednike lokalnih razina očekuje nastavak na 15 regionalnih razina, a konačni okršaj 20 najboljih timova u Europi dogoditi će se na finalnoj razini, koja se nakon 10 godina ponovno održava u Zagrebu. Ovogodišnja lokalna razina natjecanja također se održava u Zagrebu u subotu, 12. ožujka, a pobjednički timovi otputovati će u Mariboru na regionalnu razinu natjecanja.

Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) natjecanje je ugostio prethodnih godina, a prošle godine je to po prvi puta odrađeno online sukladno mjerama Nacionalnog stožera. Takva mogućnost postoji i ove godine, no uz već stečeno iskustvo takvog održavanja, konačan dojam neće pokvariti niti izvanredne okolnosti.

Izdvojeni članak
RGNF

Neodlučni oko studija? Plaće ovih inženjera su među najvećima u Hrvatskoj, poslova ne manjka

Dvije kategorije, pregršt ideja

Kategorije koje studente očekuju su Case Study i Innovative Design. U prvoj, natjecatelji pred natjecatelje će se staviti problem iz djelatnosti tvrtke (tehnologija ili menadžment), a oni su pritom vremenski ograničeni u proučavanju i rješavanju. Nakon proučavanja, natjecatelji prezentiraju načine i metode rada te zaključke i rješenja zadanog slučaja. Kategorija Innovative Design pred njih stavlja nove, dodatne izazove. U sklopu nje, natjecateljima je predstavljen problem ili potreba tržišta te se od njihovih rješenja očekuje kreativnost i razmišljanje izvan okvira. Natjecatelji zato moraju spojiti svoju kreativnost, tehničko i ekonomsko znanje te u prezentaciji predstaviti utjecaj svog dizajna na društvo, okoliš, ekonomske faktore te tehničku konkurentnost. Predstavljanje fizički gotovog proizvoda u ovom slučaju nije cilj, nego se očekuje prezentiranje moguće buduće upotrebe i način implementacije u stvarnom svijetu.

Tvrtke partneri probleme će osmisliti s BEST-ovim timom odgovornim za zadatak, ali postoji i mogućnost zadavanja stvarnog problema kojim se tvrtke bave te osigurati željene materijale za ispunjavanje zadatka. Mogućnost sudjelovanja u žiriju otvorena je i za vanjske suradnike koji će odlučivati o pobjedničkom timu u svakoj kategoriji na regionalnoj razini.

Prijave za natjecanje otvorene su do 6. ožujka. Za sudjelovanje u natjecanju potrebno je ispuniti prijavu, a više informacija može se naći na službenim stranicama natjecanja.