Pretraga

Zanima vas kako je biti u lisicama ili želite pomusti ‘kravu’? Sve to možete otkriti na jednom mjestu

A- A+

Više od 350 učenika strukovnih škola iz cijele Hrvatske ovog se tjedna natječe na najvećem državnom natjecanju za srednjoškolce – WorldSkills Croatia 2024. Danas je prvi od tri dana natjecanja koje će trajati do srijede 15. svibnja. Ovo natjecanje ujedno je prilika za osmaše kako bi se upoznali sa svim strukovnim zanimanjima. Ulaz je besplatan za učenike, ali i sve ostale posjetitelje. Tako smo i mi obišli natjecateljske punktove i štandove ‘Isprobaj svoju vještinu’ gdje možete čak i probati pomusti ‘kravu’ – umjetnu naravno, ili dati kadetima Policijske akademije da vas spuste na pod i stave vam lisice.

WorldSkills Croatia 2024 | Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Peto po redu najveće državno natjecanje srednjoškolaca – WorldSkills Croatia 2024, koje organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, ovog se tjedna održava na Zagrebačkom velesajmu.

Natjecanje traje tri dana

Natjecanje učenika strukovnih srednjih škola traje tri dana, od 13. do 15. svibnja, a upravo je ovo natjecanje prilika osmašima da se upoznaju sa zanimanjima koja mogu upisati iduće školske godine.

Ulaz učenicima, ali i svim posjetiteljima je besplatan, a na štandovima ‘Isprobaj svoju vještinu’ škole su pripremile razne stvari koje možete sami isprobati. Tako možete probati pomusti ‘kravu’ – umjetnu naravno, ili dati kadetima Policijske akademije da vas spuste na pod i stave vam lisice. I dok na tim štandovima možete slobodno pitati učenike srednjih strukovnih škola što vas zanima, učenike koji se natječu ne smije se ometati.

Izdvojeni članak
učenici u učionici za laptopima

VIDEO: Ovaj strukovni program upisuju učenici s najvećim prosječnim brojem bodova u županiji

Natječe se više od 350 učenika

Oko njih će biti barijera i jasno postavljen znak ‘Molimo ne ometati sudionike’, a tijekom ova tri dana natjecat će se više od 350 srednjoškolaca iz više od 200 strukovnih škola u 42 discipline.

– Od tradicionalnih struka, kao što su zidarstvo, stolarstvo, frizerstvo, slastičarstvo, pekarstvo i cvjećarstvo, pa do suvremenih disciplina poput administracije IT sustava, mehatronike, CNC i CAD-CAM tehnologija ili interdisciplinarne discipline poput robotike. Tijekom tri dana natjecanja očekuje se oko 10.000 posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva te između ostalih i učenika iz više od 100 osnovnih škola iz cijele Hrvatske, najavili su organizatori.

Ove godine su, osim natjecateljskog dijela, organizirane i razne edukativne radionice, kao i mnoga predavanja u posebnom kutku, a koja možete pratiti i online putem. Na ovom natjecanju bit ćemo kroz iduća tri dana, a u fotogaleriji ispod možete vidjeti kako je to izgledalo prvog dana natjecanja.