Pretraga

Pao dogovor ministarstva i epidemiologa: Županije će ponovno odlučivati o otvaranju škola

A- A+

Epidemiološka situacija među učenicima se popravila pa bi se od idućeg tjedna mogli vratiti u školske klupe, no o tome će u konačnici odlučiti županije. Prema informacijama s terena, župani su podijeljeni u mišljenju.

Foto: Alexandra Koch; Pixabay

Epidemiološka situacija među učeničkom populacijom trenutno je dobra i već bi se od idućeg tjedna moglo ići u ponovno otvaranje škola. Zaključak je to jučerašnjeg sastanka ministra obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima.

Županije donose odluke

Kao i do sada, službene će odluke o dosluhu s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i resornim Ministarstvom obrazovanja donositi županije, piše Jutarnji list. Župani su potvrdili da će tijekom ovog tjedna obaviti konzultacije sa svima te onda donijeti odluku o daljnjoj organizaciji nastave. Kako doznaje Jutarnji, više je župana spremno učenike vratiti u škole već idućeg tjedna.

Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačke županije, za Jutarnji je rekao kako su škole spremne za popuštanje te su mišljenja da se učenici trebaju vratiti u klupe. Iz Krapinske županije kažu da su se oni zalagali za hibridni, B model, a Grad Zagreb konačnu će odluku donijeti u četvrtak ili petak. Virovitičko-podravski župan Igor Andrović kaže da nema razloga da se učenici ne vrate u škole idućeg tjedna, dok Istarski župan Fabrizio Radin smatra kako sa školama treba ići korak po korak i biti oprezan, zbog čega su i odlučili pričekati s otvaranjem škola.

Kako piše Jutarnji, tragična vijest o smrti desetogodišnjeg dječaka od komplikacija uzrokovanih koronom neke je županije poput Šibensko-kninske poljuljala u odluci o povratku učenika u škole. Iz te županije tako kažu da su skloniji pričekati mišljenje centralnog stožera.

– Naš stožer jer sklon da se ovo što je trenutno na snazi produlji. Još smo svi ustrašeni viješću o tragičnoj smrti desetogodišnjaka, a svaka negativna vijest nas brine. Doduše, naši su ravnatelji za otvaranje škola. Mislim da je dobro da županije mogu uvesti razlike ovisno o stanju, rekao je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije.