Pretraga

Pao jedan od najtraženijih hakera svijeta: Riječ je o 19-godišnjaku iz Zaprešića

A- A+

Hrvatski cyber policajci otkrili su i uhvatili 19-godišnjeg hrvatskog državljanina i vlasnika Webstressera, najvećeg hakerskog servisa na svijetu za DDoS kibernetičke napade. Protiv 19-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, za koje je zapriječena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Webstresser.org najveći je svjetski hakerski internetski servis na kojem su korisnici mogli unajmljivati DDoS (Distributed Denial of Service) napade na web stranice i njihove vlasnike diljem svijeta. Na spomenutom je servisu bilo registrirano 136.000 korisnika, a ukupno je unajmljeno i izvršeno 4 milijuna kibernetičkih napada, što ga je učinilo najvećom prijetnjom za banke, poslovne sustave i državne institucije na internetu, priopćilo je danas Ministarstvo unutarnjih poslova. Policija i dalje ne otkriva identitet devetnaestogodišnjeg hakera, a Hini je službeno odgovoreno tek da je uhićen na području zagrebačke policijske uprave koja obuhvaća glavni grad i područje Zagrebačke županije. Prema neslužbenim informacijama mladić živi u Zaprešiću, piše Jutarnji.

Nekoliko policijskih službi sudjelovalo je u akciji

Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici novoosnovane Službe kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije, a osim hrvatskih policajaca, uz podršku Europola, u akciji su sudjelovale i nacionalne policijske službe Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španjolske, Italije i Hong Konga koje su uhitile pomagače i korisnike usluga DDoS kibernetičkih napada.

KAKO SU NAPADI FUNKCIONIRALI?

Tijekom DDos kibernetičkog napada, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na Internet te usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web stranici, što za posljedicu ima usporavanje rada web stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost te tako korisnici Internet servisa nisu u mogućnosti pristupiti različitim internetskim uslugama.

Putem webstressera bilo tko s pristupom internetu mogao je unajmiti jedan takav napad, a plaćalo se u valutama ili kriptovalutama poput Bitcoina. Cijena takve usluge iznosila je 15 EURA, što bi bilo kojem korisniku omogućilo da napadne neku ciljanu web stranicu ili internetsku platformu.

U tijeku je postupak onemogućavanja pristupa internetskoj domeni https://webstresser.org/ čime će se spriječiti ovakvi napadi u budućnosti.