Pretraga

Haker zaključao podatke na fakultetu, za otključavanje tražio uplatu u kriptovalutama

A- A+

Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je nedavno da je izvijestila da je početkom veljače nepoznati počinitelj zaključao računalne podatke fakultetu iz Osijeka. Za otključavanje zatražio uplatu u kripto valutama. Riječ je o Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, pod ucjenom nisu popustili, ali štete je ipak bilo.

haker i policija

Foto: Ivan Klindić www.ivanklindic.info/Pixabay

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku (FOOZOS) bio je meta hakerskog napada 3. veljače. Tada je nepoznata osoba zaključala računalne podatke fakultetu te pokušala ucijeniti upravu – za otključavanje je počinitelj tražio uplatu u kriptovalutama u digitalni novčanik.

Novinarka Glasa Slavonije Sandra Lacić doznaje da fakultet nije popustio toj ucijeni, odnosno počinitelju nisu uplatili kriptovalute. No, šteta je ipak nastala jer pet računalnih jedinica fakulteta nije bilo operativno do 5. veljače. Nakon prijave hakerskog napada, prenosi Glas Slavonije, policiji informatičari su dva-tri dana vraćali ‘backup’. Tek je 6. veljače sve je osposobljeno i digitalna strana Fakulteta funkcionira bez problema.

Izdvojeni članak

Poznati detalji hakerskog napada na fakultet, dekan: Došla je poruka da napadači traže otkupninu

Prije godinu dana, u veljači 2022. godine, još je jedan fakultet u Osijeku bio meta hakerskog napada. Tada su kriptovirusom napadnuta tri službena računala Građevinskog i arhitektonskog fakulteta. Virus je zaključao sve datoteke, a djelatnicima je ostavljena poruka da napadači traže otkupninu, ali tada bez konkretnog iznosa, nego po principu – što se prije javite manje ćete platiti. Napad su prepoznali sistemski inženjeri fakulteta i on je zaustavljen na samo tri računala pa šteta nije bila velika. Slučaj je bio prijavljen policiji jer su neki podaci koji su se nalazili na računalima bili zaštićeni GDPR-om.

Napad na FOOZOS nije bio jedini hakerski napad u Osijeku tih dana. Kako prenosi Glas Slavonije, između 31. siječnja i 1. veljače haker je zaključao računalne podatke i obrta iz Josipovca, te je za otključavanje zatražio 15.000 eura.