Pretraga

Pet načina da se drugima činite pametnijima

A- A+

Naravno da je najbolji način da djelujete pametniji taj da se školujete i zaista sakupite znanje zbog kojeg će vam se drugi diviti, no ne može se poreći utjecaj kojeg pojavnost ima na to smatra li vas netko inteligentnim i sposobnim.

Svatko tko želi biti pametan obrazovat će se, konstantno učiti i usvajati nove vještine. Iako se pamet stječe mozgom, ne može se reći da izgled s dojmom o nečijoj pameti nema veze. Psiholozi su proučavali što zapravo osobu čini inteligentnom u očima promatrača, a neki od odgovora mogli bi vas iznenaditi. Ukoliko se želite drugima činite pametniji i inteligentniji, pokušajte neke od znanstveno poduprtih strategija koje donosi PsyBlog.

Izdvojeni članak

Znanstvenici zaključili postoji li veza između boje kose i inteligencije

Spavajte dulje

Možda se čini da ranoranioci profitiraju, no oni koji duže spavaju dobivaju procjenu intelektualnosti. Možda biste mislili kako su ambiciozni ljudi koji se rano ustaju najpametniji, no istraživanje govori drugačije.

– Jedna je studija proučavala navike spavanja 20-ak tisuća adolescenata i otkrila da su oni koji su išli kasnije spavati i kasnije se dizali procijenjeni vrlo bistrima, javlja PsyBlog.

Što skromniji to inteligentniji

Ljepota vam definitivno neće otežati u poslovnom svijetu, no ukoliko se njome razmećete mogla bi utjecati na tuđe mišljenje o vašim intelektualnim sposobnostima. Pokazivanje kože nije najbolji način da druge natjerate da se fokusiraju na vaše intelektualne vještine.

Koristite srednje ime

Možda se čini pomalo čudnim, no slovo između vašeg imena i prezimena može utjecati na tuđe mišljenje o vašim umnim sposobnostima, pokazala je studija dvaju europskih psihologa.

Izdvojeni članak

Tko je inteligentniji: Ljubitelji pasa ili mačaka

Budite ekspresivni

Vjerojatno ste dosad u životu već shvatili da je ono kako nešto kažete jednako bitno kao i ono što govorite. Rezultate jedne studije pokazali su kako ukoliko želite djelovati pametni trebate biti ekspresivniji u svojem govoru, paziti na ton i volumen svog glasa te dodatno naglasiti ono što je prikladno naglašavati.

Vjerujte u sebe

Prema mišljenju psihologa, brinući o svojoj inteligenciji definitivno ćete u očima drugih izgubiti nekoliko IQ bodova. Stoga ako se želite doimati pametnijima, ali i biti takvi, vjerovanje u vlastite sposobnosti je ključ inteligencije.