Pretraga

Petnaestogodišnjak s Downovim sindromom uspeo se na Mont Everest

A- A+

Eli Reimer (15), Amerikanac rođen s Downovim sindromom, postao je prvi adolescent kojemu je uspjelo popeti se na vrh Himalaje. Cilj ove ekspedicije bio je razbiti predrasude o ljudima s invaliditetom, rekao je njegov otac.

Petnaestogodišnji Eli Reimer koji pati od Downovog sindroma, završio je desetodnevnu ekspediciju i u bazni logor za uspon na Mont Everest vratio se kao prvi adolescent kojemu je uspjelo pokoriti vrh Himalaje, piše TheAustralian.

‘Hendikep ne mora uvijek utjecati na nečije sposobnosti’

– Dio ove ekspedicije bio je da s nama ide barem jedna osoba s hendikepom, kako bi pokazali da to ne utječe na sposobnosti nekoga s invaliditetom, rekao je mladićev otac, Justin. Pohod je također bio način da se prikupe novčana sredstva za Elisha Foundation, koju su osnovali Elijevi roditelji, a koja radi za hendikepirane osobe i njihove obitelji.

Izdvojeni članak

Dvadesetogodišnjakinja jedva preživjela pa se popela na Everest

‘Eli je sada zvijezda svoje škole’

Eli pohađa drugi razred srednje škole u Oregonu, gdje se proširila priča o njegovom nevjerojatnom pothvatu. – Eli je trenutno zvijezda svoje škole, rekao je njegov otac, a mladić je ponosno izjavio kako mu se sviža bazni logor i avanture s novim prijateljima iz tima.

Do baznog logora također je stigao i 35-godišnji Britanac, koji je također rođen s Downovim sindromom. Prva osoba s invaliditetom koja je stigla do samog vrha Himalaje bio je Tom Whittaker 1998. godine, koji je dvadeset godina prije u prometnoj nesreći ostao bez stopala.