Pretraga

Plus za drugo najveće sveučilište: Ovom novosti olakšali su snalaženje slijepim studentima

A- A+

Vodič za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu sada je dostupan i u audio verziji. U suradnji sa Županijskom udrugom slijepih Split, udruga Liberato izradila je verziju vodiča koji u snalaženju na sveučilištu pomaže studentima s oštećenjem vida.

audio vodic

Foto: Pixabay

Kako bi Vodič za studente s invaliditetom bio lako prilagođen i dostupan svima, udruga Liberato udružila je snage sa Županijskom udrugom slijepih Split i izradila audio verziju vodiča za studente s oštećenjem vida. Digitalna verzija vodiča bila je fontom i bojama prilagođena studentima s disleksijom, ali nije u potpunosti odgovarala slijepim i slabovidnim studentima.

– Kako bi vodič služio svojoj svrsi, bilo je neophodno razmisliti o njegovom krajnjem korisniku i njegovim potrebama prilikom služenja istim. Osim pažljivo odabranog fonta za osobe s disleksijom, prilagođenog načina pisanja i boja koje prevladavaju, nismo uspjeli zadovoljiti kriterij po kojem vodič služi i za potrebe slijepih osoba, poručili su iz udruge Liberato.

Izdvojeni članak

Slijepa studentica o studiranju: Filozofski je toliko velik da se izgube i ljudi bez invaliditeta

Nepristupačnost i nedostatak informacija odgraničavaju osobe s invaliditetom u ostvarivanju prava i dobivanju usluga koje bi trebale biti lako dostupne, a osobito su ugroženi studenti. Udrugu je osnovao Stipo Margić, koji se kao osoba koja koristi invalidska kolica i sam susreo sa sličnim problemima. S kolegama Mijom Matijevićem i Ivanom Ivančevićem osnovao je udrugu Liberato kako bi svoje programsko znanje iskoristili u svrhu ostvarivanja lakšeg i jednostavnijeg kretanja.

Vodič se može preuzeti ovdje, a više informacija o projektima udruge Liberato je dotupno na njihovoj web stranici.