Pretraga

Počeli nacionalni ispiti: Više od 37.000 učenika četvrtih razreda pisat će ih iz ovih predmeta

A- A+

Ovog ponedjeljka u svim školama u Hrvatskoj započela je provedba nacionalnih ispita za učenike četvrtih razreda. Čak 37.007 učenika četvrtog razreda pisat će ispite iz triju predmeta, dok će učenici osmog razreda pisati ispite iz osam predmeta. Ni u četvrtim niti u osmim razredima ispiti se neće ocjenjivati brojčano, ali će se učenicima u e-Dnevniku bilježiti bodovi. Prvi je na rasporedu Hrvatski, a ispit je počeo danas u 9 sati.

nacionalni ispiti

Nacionalni ispiti | foto: srednja.hr

Ispitima iz Hrvatskog jezika u ponedjeljak počeli su nacionalni ispiti za učenike četvrtih razreda, a novost je da će ih do 8. ožujka, umjesto u odabranim eksperimentalnim školama, pisati svi četvrtaši, njih 37.007, a tjedan kasnije, od 11. ožujka i svi osmaši. Ispiti će se za obje skupine učenika provoditi kroz ožujak i svi se pišu od devet sati ujutro, ali trajanje ispita ovisi o predmetu.

Od idućeg tjedna nacionalne ispite pišu i osmaši

Učenici četvrtih razreda ispite će pisati iz triju predmeta: nakon Hrvatskog jezika, 6. ožujka će pisati Matematiku, a 8. ožujka na redu je Priroda i društvo. Opsežni i detaljni vodiči o tome kako će izgledati ispiti već su objavljeni, a u njima se nalaze i primjeri zadataka.

I za učenike osmih razreda, kojih je ove godine prema podacima NCVVO-a 40.760, prvi je na rasporedu ispit iz Hrvatskog jezika, a polaže se idući ponedjeljak, 11. ožujka. Dva dana nakon, 13. ožujka pisat će se prvi strani jezik, dok je Matematika na rasporedu 15. ožujka, Biologija 19., a Fizika 21. ožujka. Povijest je na rasporedu 25. ožujka, Geografija 26. ožujka, a Kemija 27. ožujka.

Izdvojeni članak
nacionalni ispiti ocjenjivanje

Ovo su datumi nacionalnih ispita u 2024. i odgovori na najvažnija pitanja

Pravila ista kao i na državnoj maturi

Škole, prema preporuci Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ne bi trebale organizirati druge aktivnosti u dane pisanja nacionalnih ispita, a učenici taj dan ne bi trebali imati druge pisane ili usmene provjere. Učenici će ispite pisati u svojim učionicama, a i za njih vrijedi jednako pravilo kao i na državnoj maturi po pitanju mobitela i drugih elektroničkih uređaja (npr. pametnih satova) – neće ih smjeti imati uz sebe. Izostanak na dan pisanja nacionalnih ispita morat će opravdati, no naknadno ih neće morati pisati.

Nacionalni ispit iz Hrvatskoga jezika za četvrti razred osnovne škole sastoji se od dviju ispitnih cjelina: Čitanje i hrvatski jezik te Pisanje. Ispit sadrži ukupno 35 zadataka, a donosi ukupno 52 boda. Kako stoji u vodiču NCVVO-a, nacionalni ispit iz Hrvatskoga traje ukupno 135 minuta. Prva ispitna cjelina traje 75 minuta, druga traje 60 minuta, a između dviju cjelina je stanka u trajanju od 30 minuta.

Čitav video o nacionalnim ispitima pogledajte u nastavku: